Increased bud load of the 'Cabernet Franc' grapevine influences the physical-chemical composition of the wine
DOI:
https://doi.org/10.5965/223811712332024525Keywords:
Vitis vinifera L, phenolic composition, glycerol, vegetative-productive balanceAbstract
O objetivo deste trabalho é avaliar o efeito do aumento da carga de gemas na qualidade físico-química de vinhos elaborados com uvas 'Cabernet Franc' cultivadas na região serrana de Santa Catarina. O presente trabalho foi tratado durante a safra 2016/2017, em um vinhedo comercial, localizado no município de São Joaquim. Os tratamentos consistiram em quatro níveis de poda: 15, 30, 50 e 75 gemas planta -1 . Após seis meses do processo de elaboração, as amostras de vinho foram obtidas em triplicata quanto à acidez total, açúcares redutores, teor alcoólico, densidade relativa, extrato seco, cinzas, pH, glicerol, índice de polifenóis totais (IPT), antocianinas, intensidade da cor e tonalidade da cor. O aumento da carga de gemas resulta em vinhos com maiores teores de glicerol, acidez total e pH. Cargas de 30 e 50 gemas planta -1 resultaram em maiores valores de cinzas e extrato seco. O aumento da carga de gemas, acima de 50 gemas planta -1 , resultou em redução do índice de polifenóis totais dos vinhos. Os maiores valores de intensidade de cor e tonalidade de cor foram observados nas cargas de 30 e 50 gemas planta -1.
Downloads
References
AMERINE MA & OUGH CS. 1976. Análisis de vinos y mostos. Zaragoza: Acribia. 158p.
BENDER A et al. 2017.Avaliação Físico-Química e Compostos Bioativos de Vinho Tinto Colonial produzido em São Lourenço do Sul (RS). Revista Eletrônica Científica UERGS 3: 249-265.
BEM BP et al. 2016. Effect of four training systems on the temporal dynamics of downy mildew in two grapevine cultivars in southern Brazil. Tropical Plant Pathology 41: 370-379.
BINDON K et al. 2008. Influence of partial root zone drying on the composition and accumulation of anthocyanins in grape berries (Vitis vinifera cv. Cabernet sauvignon). Australian Journal and Grape Wine Research 14: 91–103.
BONILLA I et al. 2015. Vine vigor, yield and grape quality assessment by airbone remote sensing over three years: Analysis of unexpected relationships in cv. Tempranillo. Spanish Journal of Agricultural Research 13: 1-8.
BRASIL. 2018. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa n° 14, de 8 de fevereiro de 2018. Complementação dos Padrões de Identidade e Qualidade do Vinho e Derivados da Uva e do Vinho. Brasília: Diário Oficial da República Federativa do Brasil.
BRIGHENTI AF et al. 2013. Caracterização fenológica e exigência térmica de diferentes variedades de uvas viníferas em São Joaquim, Santa Catarina – Brasil. Ciência Rural 43: 1162-1167.
BRIGHENTI AF et al. 2014. Desempenho vitícola de variedades autóctones italianas em condições de elevada altitude no Sul do Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira 49: 465-477.
CANON PM et al. 2014. Red Wine Phenolic: the effects of summer pruning and cluster thinning. Ciência e Investigacion Agraria 41: 235-248.
CORTELL JM et al. 2005. Influence of vine vigor on grape (Vitis vinifera L. cv. Pinot noir) and wine proanthocyanidins. Journal of agricultural and food chemistry 53: 5798-5808.
DOWNEY MO et al. 2006. Cultural Practice and Environmental Impacts on the Flavonoid Composition of Grapes and Wine: A Review of Recent Research. American Journal of Enology and Viticulture 57: 257-268.
FILIPPETTI I et al. 2013. Influence of vigour on vine performance and berry composition of cv. Sangiovese (Vitis vinifera L.). Journal International of Science Vigne Vin 47: 21-33.
GIOVANNINI E & MANFROI V. 2009. Viticultura e Enologia: elaboração de grandes vinhos nos terroirs brasileiros. Bento Gonçalves: IFRS. 360p.
GOOLD HD et al. 2017. Yeast’s balancing act between ethanol and glycerol production in low-alcohol wines. Microbial Biotechnology 10: 264–278.
HARBERTSON J & SPAYD S. 2006. Measuring phenolics in the winery. American Journal of Enological and Viticulture 57: 280-288.
JACKSON DI & LOMBARD PB. 1993. Environmental and management practices affecting grape composition and wine quality – a review. American Journal of Enology and Viticulture 44: 409-430.
MAFRA SHM et al. 2011. Atributos químicos do solo e estado nutricional de videira Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) na Serra Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias 10: 44- 53.
MAKHOTKINA O et al. 2013. Influence of sulfur dioxide additions at harvest on polyphenols, C6-compounds and varietal thiols in Sauvignon blanc. American Journal of Enology and Viticulture 64: 203-2013.
MALINOVSKI LI et al. 2016. Viticultural performance of Italian grapevines in high altitude regions of Santa Catarina State, Brazil. Acta Horticulturae 1115: 203-210.
MARCON FILHO JL et al. 2015. Raleio de cachos sobre o potencial enológico da uva 'Cabernet Franc' em duas safras. Ciência Rural 45: 2150-2156.
MEYER CR & LEYGUE-ALBA NMR. 1991. Manual de métodos analíticos enológicos. Caxias do Sul: UCS. 51 p.
O’DANIEL SB et al. 2012. Effects of balanced pruning severity on Traminette (Vitis spp.) in a warm climate. American Journal of Enology and Viticulture 63: 284–290.
OIV. 2016. Office International de la Vigne et du Vin. Recueil des Méthodes Internationales d’Analyse des Vins et des Moûts. Office International de la Vigne et du Vin: Paris.
OLIVEIRA LC et al. 2011. Avaliação das características físico-químicas e colorimétricas de vinhos finos de duas principais regiões vitícolas do Brasil. Instituto Adolfo Lutz 70: 158-167.
PERPETUINI G et al. 2023. Characterization of Nero Antico di PretalucenteWine and Grape Fungal Microbiota: An Expression of Abruzzo Region Cultivar Heritage. Fermentation 9: 1-16.
PSZCZOLKOWSKI P & LECCO CC. 2011. Manual de vinificación: Guía práctica para la elaboración de vinos. Universidade Catolica do Chile: Santiago. 113 p.
RAJ KUMAR A et al. 2017. Effect of severity of pruning on yield and quality characters of grapes (Vitis vinifera L.): A review. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences 4: 818-835.
RIZZON LA. 2010. Metodologia para análise de vinho. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 120 p.
RYBÉREAU-GAYON P & STONESTREET E. 1965. Le dosage des anthocianes dans le vin rouge. Bulletin de la Societé Chi¬mique de France 9: 2649-2652.
SANTOS HG et al. 2018. Sistema Brasileira de Classificação do Solo. 5.ed. Brasília: Embrapa. 356p.
TONIETTO J & CARBONNEAU AA. 2004. multicriteria climatic classification system for grapegrowing regions worlwide. Agricultural and Forest Meteorology 124: 81-97.
VIANNA LF et al. 2016. Caracterização agronômica e edafoclimática dos vinhedos de elevada altitude. Revista de Ciências Agroveterinárias 15: 215-226.
WÜRZ DA et al. 2017. Agronomic performance of ‘Cabernet Sauvignon’ with leaf removal management in high-altitude region of Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira 52: 69-876.
WÜRZ DA et al. 2018. Época de desfolha e sua influência no desempenho vitícola da uva ‘Sauvignon Blanc’ em região de elevada altitude. Revista de Ciências Agroveterinárias 17: 91-99.
WÜRZ DA et al. 2019. Efeito da carga de gemas da videira ‘Cabernet Franc’ na interceptação da radiação solar e na fertilidade de gemas. Revista de Ciências Agroveterinárias 18: 453-458.
WÜRZ DA et al. 2020. Maior carga de gemas da videira resulta em melhora dos índices produtivos e vegetativos da videira ‘Cabernet Franc’ cultivada em região de elevada altitude. Revista de Ciências Agroveterinárias 19: 171-177.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Authors & Revista de Ciências Agroveterinárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors publishing in this journal are in agreement with the following terms:
a) Authors maintain the copyrights and concede to the journal the copyright for the first publication, according to Creative Commons Attribution Licence.
b) Authors have the authority to assume additional contracts with the content of the manuscript.
c) Authors may supply and distribute the manuscript published by this journal.