Evaluation of bud fertility from grapevine varieties cultivated in high altitude region of Santa Catarina

Authors

  • Douglas André Würz Instituto Federal de Santa Catarinal, Canoinhas
  • Adrielen Tamiris Canossa Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Juliana Reinehr Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Ricardo Allebrandt Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Betina Pereira de Bem Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Marcus Outemane Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Leo Rufato Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Aike Anneliese Kretzschmar Universidade do Estado de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711812019081

Keywords:

Vitis vinifera L., long pruning, yield

Abstract

A low bud fertility of grapevines varieties is observed in the high altitude region of Santa Catarina, where variations in productivity create much doubt with regard to wine production. Given this context, the objective of this study was to evaluate the bud fertility of grapevine varieties in the high altitude region of Santa Catarina. This study was carried out in the period of 2016/2017. The shoots and buds were taken from a commercial vineyard, located in the city of São Joaquim. Shoots and buds of Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Chardonnay and Sauvignon Blanc varieties were removed after pruning, performed in August 2017, and 20 shoots of each variety were collected to determine bud fertility. The buds were placed in fitotron in an environment with 60% relative humidity, temperature of 25 °C and 12 hours of light per day with intensity of 300-400 μE m-2 s-1. The buds were classified as fertile or non-fertile according to the presence or absence of inflorescence. For the evaluated grapevines varieties, it was observed a higher bud fertility in the apical position of shoot, and lower bud fertility in the basal position of the shoot. The Cabernet Sauvignon variety showed the lowest bud fertility among the five grape varieties evaluated, while Sauvignon Blanc, Chardonnay and Merlot grape varieties showed the highest bud fertility. Due to the higher bud fertility in the apical position, a long pruning system is recommended for these varieties, aiming to increase the number of clusters per buds, and consequently increase productivity indexes of the vineyards.

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Author Biography

Douglas André Würz, Instituto Federal de Santa Catarinal, Canoinhas

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

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Published

2019-02-08

How to Cite

WÜRZ, Douglas André; CANOSSA, Adrielen Tamiris; REINEHR, Juliana; ALLEBRANDT, Ricardo; DE BEM, Betina Pereira; OUTEMANE, Marcus; RUFATO, Leo; KRETZSCHMAR, Aike Anneliese. Evaluation of bud fertility from grapevine varieties cultivated in high altitude region of Santa Catarina. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 1, p. 81–86, 2019. DOI: 10.5965/223811711812019081. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/12037. Acesso em: 4 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

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