Pollination and fruit set of ‘Rocha’ pears tree grown in Vacaria, RS, Brazil

Authors

  • Alberto Ramos Luz Rio Grande do Sul Federal Institute of Education, Science and Technology image/svg+xml
  • Geraldine de Andrade Meyer Proterra Engenharia Agronômica Ltda.
  • Deivid Silva de Souza Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Leo Rufato Santa Catarina State University image/svg+xml
  • Aike Anneliese Kretzchmar Santa Catarina State University image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711642017357

Keywords:

Pyrus communis L., plant growth regulators, cytokinin, gibberellin, fruit set.

Abstract

Representing only 10% of consumption, Brazilian pear production has been stagnating for more than 20 years, at around 20 thousand tons per year, the results of the low cultivated area due to low productivity and consequent low profitability. One of the main causes of the low production of pear orchards is a low fruit set, due to problems in the process of pollination and fertilization of flowers. The objective of this work is to evaluate the natural fruiting process of ‘Rocha’ pear, identifying the rate of open pollination, natural parthenocarpic and self-pollination, as well as to evaluate potential techniques to increase the fruit set of ‘Rocha’ pear, under the climatic conditions in Vacaria, RS. ‘Rocha’ pear trees grafted on the ‘BA 29’ quince rootstock with 'Packham's Triumph' pollinator cultivated in whole rows were used in the proportion of one row of pollinator for three of Rocha cultivar. The effect of controlled pollination with ‘Packham’s Triumph’ and Pyrus calleryana pollen, the effect of the GA3, GA4+7 + BA, TDZ, AVG, plant growth regulators on the fruit set, productivity and fruit quality of ‘Rocha’ pears were studied. It was found that the self-pollination and natural parthenocarpy rates of ‘Rocha’ pear tree and the implanted arrangement do not provide commercially profitable production. The climatic conditions during the flowering, although not favorable, allow the fecundation and fruiting of ‘Rocha’ pear tree in the conditions of study. 20 mg L-1 sprays of TDZ increase fruit set and the productivity of ‘Rocha’ pear trees.

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Author Biographies

Alberto Ramos Luz, Rio Grande do Sul Federal Institute of Education, Science and Technology

Tencólogo em fruticultura pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (2010), Mestre e Doutor em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2012 e 2016), atualmente é professor substituto de Fruticultura no IFRS campus Bento Gonçalves.

Geraldine de Andrade Meyer, Proterra Engenharia Agronômica Ltda.

Graduada em Agronomia pelo Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Santa Catarina em 1999. Possui Mestrado em Fitossanidade com ênfase em Controle Biológico de pragas pela Universidade Federal de Pelotas em 2003. É Técnica habilitada em Auditoria e Responsabilidade Técnica em PIMo desde 2009. Em 2008 iniciou como pesquisadora associada do Centro de Pesquisas Proterra, desenvolvendo de trabalhos em Entomologia, Fitopatologia e Fitotecnia, em trabalhos a campo e in vitro. Atuou como professora Bolsista Pronatec/FIC desde 2012. Em 2014 terminou Doutorado em Produção Vegetal no Centro de Ciências Agroveterinárias na Universidade do Estado de Santa Catarina/ UDESC, com período Sanduíche na Universidad de Talca, Chile. Em 2015 terminou seu Pós-Doutorado Júnior, CNPq junto a UDESC.

Deivid Silva de Souza, Universidade do Estado de Santa Catarina

Eng. Agr., Mestre em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC Lages

Leo Rufato, Santa Catarina State University

Leo Rufato possui graduação em Agronomia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (1996), mestrado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (1999), doutorado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (2004), com estágio doutorado sanduiche - Universita di Bologna (2002), Pós doutorado por Cornell University (2014), Atualmente é professor da Universidade do Estado de Santa Catarina no curso de Agronomia e Pós Graduação em Produção Vegetal da mesma Universidade.

Aike Anneliese Kretzchmar, Santa Catarina State University

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1987), mestrado em Fruticultura de Clima Temperado pela Universidade Federal de Pelotas (1991) e doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2004). Atualmente é professora efetiva da Universidade do Estado de Santa Catarina.

Published

2018-01-24

How to Cite

LUZ, Alberto Ramos; MEYER, Geraldine de Andrade; SOUZA, Deivid Silva de; RUFATO, Leo; KRETZCHMAR, Aike Anneliese. Pollination and fruit set of ‘Rocha’ pears tree grown in Vacaria, RS, Brazil. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 16, n. 4, p. 357–366, 2018. DOI: 10.5965/223811711642017357. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/9281. Acesso em: 4 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

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