Physical-chemical characterization of red table wines produced in the Planalto Norte region of Santa Catarina, harvest 2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712242023546

Keywords:

Vitis labrusca L., rural development, total polyphenols, wine quality

Abstract

The work was carried out with the objective of carrying out the physical-chemical characterization of red table wines produced in Planalto Norte Catarinense, harvest 2022, verifying the quality of these wines and their compliance with current Brazilian legislation. In all, twenty-four samples of red table wines were collected from the municipalities of Bela Vista do Toldo (2), Canoinhas (4), Ireneópolis (1), Itaiópolis (1), Mafra (2), Papanduva (2), Porto União (4), Rio Negrinho (3) and São Bento do Sul (5). During the month of August 2022, the physical-chemical characterization of the samples was carried out in the Fruit Growing Laboratory of the Federal Institute of Santa Catarina – Campus Canoinhas. Relative density, soluble solids, º Babo, total acidity, hydrogen potential (pH), color 420 nm, color 520 nm, color 620 nm, color tone, color intensity and total polyphenols were evaluated. The results for the evaluated variables were: total acidity (109.6 meq L-1), density (0.995), soluble solids (7.3 ºBrix), pH (3.32), staining 420 nm (2.707), staining 520 nm (4.961 nm), color 620 nm (0.812), color intensity (8.48), color hue (0.57) and total polyphenols (1049.8 mg L-1 gallic acid). The results observed in the present work demonstrate the potential of the Planalto Norte Catarinense region for the elaboration of red table wines, with the results, for the most part, in accordance with the current legislation. Regarding the results of the physical-chemical analyses, it was verified that there is a predominance of the elaboration of dry table wines. with lower coefficient of variation for these variables.

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Author Biographies

Alcemir Nabir Kowal, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Eduarda Schmidt, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Thalia Aparecida Silva Maciel, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Rabechlt Stange Almeida, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Thuany Aparecida Levandoski Jansen, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Eduardo Virmond Souza Farias, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Otávio Frederico Tschoeke Steidel, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Rodrigo Palinguer, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Kelly Eduarda Demetrio, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Caroline Wisniewski, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

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Douglas André Würz, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

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Published

2023-12-29

How to Cite

KOWAL, Alcemir Nabir et al. Physical-chemical characterization of red table wines produced in the Planalto Norte region of Santa Catarina, harvest 2022. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 22, n. 4, p. 546–553, 2023. DOI: 10.5965/223811712242023546. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/23741. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

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