Vegetative growth control in European pear trees through physical and chemical methods

Authors

  • Alberto Ramos Luz Profissional Autônomo, Antônio Prado, RS, Brasil.
  • Deivid Silva de Souza Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.
  • Rafael Petineli Universidade Estadual de Londrina, Londrina, SC, Brasil.
  • Joaseane de Souza Hipólito Profissional autônomo, Criciúma, SC, Brasil.
  • Leo Rufato Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.
  • Aike Anneliese Kretzschmar Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711722018226

Keywords:

Pyrus communis L., plant growth regulators, trunk cutting, fruit set, girdling

Abstract

The various failed attempts to produce pears in Brazil are driven by high consumption, which presents a growing scenario of imports to attend to the consumers demand. In 2015, 179 thousand tons of pears were imported, most from Argentina and Portugal. The limitation of pear cultivation has not been due to lack of market, but due to several factors, such as low fruit set, insufficient formation of production structures and excessive vegetative growth. The objective of this work was to evaluate the vegetative growth and fruit set of European pear trees submitted to different growth control techniques. The experiment was conducted during 2012/2013 and 2013/2014 season in a commercial pear orchard located in Vacaria city, Rio Grande do Sul State, at 971 m altitude. Packham’s Triumph, William’s, Red Bartlett, Abate Fetel and Carrick, all grafted on Pyrus calleryana, were submitted to treatments of simple girdling, double girdling, single trunk cutting, double trunk cutting and application of the Trinexapac-ethyl plant growth regulator (1600 mg L-1). According to the results, it was possible to observe that there was a reduction of vegetative growth only in the Packham’s cultivar submitted to double girdling, single trunk cutting and Trinexapac-ethyl. The use of the trunk cutting and girdling technique increases the flowering return and also the productivity of ‘Abate Fetel’ and ‘Carrick’ pear trees, and the Trinexapac-ethyl decreases the return bloom of ‘Abate Fetel’ and ‘Carrick’ pear trees in the studied conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alberto Ramos Luz, Profissional Autônomo, Antônio Prado, RS, Brasil.

Tencólogo em fruticultura pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (2010), Mestre e Doutor em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina (2012 e 2016).

Deivid Silva de Souza, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

Eng. Agr., Mestre em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC Lages

Rafael Petineli, Universidade Estadual de Londrina, Londrina, SC, Brasil.

Engenheiro Agrônomo, formado pela Universidade Estadual de Maringá - Campus Umuarama; Mestre em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC. Atualmente Engenheiro Agrônomo da COAMO - COOPERATIVA AGROINDUSTRIAL.

Joaseane de Souza Hipólito, Profissional autônomo, Criciúma, SC, Brasil.

Eng. Agr. pela Universidade Federal de Pelotas (2001), mestrado em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Pelotas (2004) e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (2007). Foi professora substituta da Universidade Federal de Pelotas (2008). Atualmente é Revisora da Revista Brasileira de Agrociência e bolsista PNPD - CAPES na Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC/CAV.

Leo Rufato, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

Leo Rufato possui graduação em Agronomia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (1996), mestrado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (1999), doutorado em Fruticultura de Clima Temperado pela Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (2004), com estágio doutorado sanduiche - Universita di Bologna (2002), Pós doutorado por Cornell University (2014), Atualmente é professor da Universidade do Estado de Santa Catarina no curso de Agronomia e Pós Graduação em Produção Vegetal da mesma Universidade, Revisor das revistas - Revista Brasileira de Fruticultura, - Revista Brasileira de Agrociência , - Revista Científica UDO Agrícola, - Revista Científica Rural, - Revista de Ciências Agroveterinárias, Ciência Rural, Journal of Horticultural Science and Biotechnology e Pesquisa Agropecuária Brasileira.

Aike Anneliese Kretzschmar, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1987), mestrado em Fruticultura de Clima Temperado pela Universidade Federal de Pelotas (1991) e doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2004). Atualmente é professora efetiva da Universidade do Estado de Santa Catarina. Tem experiência na área de Horticultura e Fruticultura, com ênfase em Fruticultura de clima temperado, atuando principalmente nos seguintes temas: videira, macieira, pequenos frutos, pereira, manejo da produção, propagação, doenças pós-colheita e controle biológico.

References

CAIN JC. 1971. Effects of mechanical pruning of apple hedgerows with a slotting saw on light penetration and fruiting. Journal of the America Society for Horticultural Science 96: 664-667.

DECKERS T et al. 2005. Natural or chemical growth regulation in pear. Acta Horticulturae 671: 503-516.

DEJONG TM. 2007. Canopy and light management. IN: MITCHAM EJ & ELKINS RB. (Eds.). Pear Production and Handling Manual. Oakland: University of California. Agriculture and Natural Resourses. p. 59-62.

DREYER C. 2013. Fruit set and fruit size studies on ‘Forelle’ and ‘Abate Fetel’ pear (Pyrus communis L.). Thesis (Master), Faculty of Agricultural Sciences, Stellenbosch University, Stellenbosch: South Africa. 108f.

FERREIRA DF. 2010. Programa computacional Sisvar. Versão 5.3. Lavras: UFLA.

FORSHEY CG. 1989. Measuring the effects of growth regulators on the vegetative growth-fruiting relationship in apple trees. Acta Horticulturae 239: 211-220.

FORSHEY CG & ELFVING DC. 1989. The relationship between vegetative growth and fruiting in apple trees. Horticultural Reviews 11: 229-287.

GREENE DW. 2008. The effects of repeat annual applications of prohexadione-calcium on fruit set, return bloom, and fruit size of apples. Horticultural Science 43: 376-379.

IUCHI T & LUZ AR. 2010. Crescimento, frutificação, poda e condução da pereira. In: III Reunião Técnica da Cultura da Pereira: Busca pela identidade nacional. Anais... Lages: UDESC. p. 96-101.

IUCHI T et al. 2008. Anelamento e paclobutrazol na produção e absorção de nutrientes em pereira (Pyrus communis L.) cultivar Packham’s Triumph. Revista Brasileira de Fruticultura 30: 857-861.

JACKSON JE. 2003. Biology of apples and pears. Cambridge: University Press. 488p.

LUZ AR et al. 2012. Floração e polinização. In: RUFATO L et al. A cultura da Pereira. p. 38-53.

MACHADO BD et al. 2012. Cultivares de pereiras europeias. In: RUFATO L et al. A cultura da Pereira, p.150-171.

QUEZADA AC et al. 2003. Pêra: produção. Embrapa clima temperado. Embrapa Informação Tecnológica. 105p.

RADEMACHER W. 2014. Prohexadione-Ca and Trinexapac-Ethyl: Similarities in Structure but Differences in Biological Action. Acta Horticulturae 1042: 33-41.

RAFFO MD et al. 2011. Effect of trunk girdling on fruit production, fruit size and tree vigor on “Bartlett‟ pears in Rio Negro

and Neuquén valley, Argentina. Acta Horticulturae 909: 645-650.

SMIT M et al. 2005. Shoot growth control of pear trees (Pyrus communis L.) with prohexadione-calcium. Scientia Horticulturae 106: 515-529.

TAIZ L & ZEIGER E. 2013. Fisiologia vegetal. 5.ed. Porto Alegre: Artmed. 954p.

THERON KI & STEYN WJ. 2008. Girdling: science behind the age-old technique. Acta Horticulturae 800: 51-60.

VAN DER ZWET T & CHILDERS NF. 1982. The Pears, Cultivars to Marketing. Gainesville, Florida, EUA, 502p.

Published

2018-05-09

How to Cite

LUZ, Alberto Ramos; SOUZA, Deivid Silva de; PETINELI, Rafael; HIPÓLITO, Joaseane de Souza; RUFATO, Leo; KRETZSCHMAR, Aike Anneliese. Vegetative growth control in European pear trees through physical and chemical methods. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 2, p. 226–234, 2018. DOI: 10.5965/223811711722018226. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/8936. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>