Effect of the addition of poultry by-product meal on the zootechnical performance of Nile tilapia fingerlings

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712142022489

Keywords:

feed efficiency, Oreochromis niloticus, protein food, tilapia, survival rate

Abstract

This study has aimed to assess the inclusion of poultry by-product meal in the diets of Nile tilapia fingerlings on heterogeneous growth and zootechnical performance. We used 144 animals with a mean initial weight of 1.3 ± 0.02 g distributed in 24 polyethylene aquariums with a capacity of 80 L of water, connected to a recirculation system following a completely randomized experimental design with four treatments (0.0, 6.0, 12.0, and 18.0% of poultry by-product meal) and six replications. At the end of the experimental period, the following variables were evaluated: final weight, survival rate, weight gain, heterogeneous growth, average feed intake, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, and hepatosomatic and liposomatic index. The treatments have had no effect on the variables analyzed in the performance test. Therefore, up to 18% poultry by-product meal can be included in Nile tilapia fingerling diets.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ADAM SULIEMAN HM & KHAMIS AHMED FI. 2011. Performance of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fed fish meal and poultry by-product. Online Journal of Animal and Feed Research 1: 444-447.

AZEVEDO KSP et al. 2017. Farinha do subproduto de feijão Phaseolus vulgaris em dietas para juvenis de tilápia do Nilo. Boletim de Indústria Animal 74: 79-85.

BARBOSA JM et al. 2006. Heterogeneous growth in fingerlings of the Nile tilapia Oreochromis niloticus: effects of density and initial size variability. Brazilian Journal of Biology 66: 537-541.

BOSCOLO WR et al. 2010. Rações orgânicas suplementadas com farinha de resíduos de peixe para juvenis da tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Revista Ciência Agronômica 41: 686-692.

BOSCOLO WR et al. 2005. Farinha de vísceras de aves em rações para tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus L.) durante a fase de reversão sexual. Revista Brasileira de Zootecnia 34: 373-377.

CAVALHEIRO ACM et al. 2014. Inclusão de farinha de vísceras de aves sobre características de desempenho de juvenis de jundiá Rhamdia quelen. Revista Portuguesa de Ciências Veterinárias 109: 89-93.

DETMANN E et al. 2012. Métodos para análise de alimentos - INCT - Ciência Animal. Visconde do Rio Branco: Suprema.

FARIA ACEA et al. 2002. Farinha de vísceras de aves em rações para alevinos de tilápia do Nilo, Oreochromis niloticus (L.). Revista Brasileira de Zootecnia 31: 812-822.

FINKLER JK et al. 2010. Substituição da farinha de peixes por farinha de vísceras de aves na alimentação de alevinos híbridos de piavuçu (Leporinus macrocephalus) x piapara (Leporinus elongatus). Boletim Instituto da Pesca 36: 237-243.

FURUYA WM & FURUYA VRB. 2005. Nutrição e alimentação de peixes. In: Zootec 2005, Campo Grande-MS. Campo Grande: UEMS.

HASSANI MHS et al. 2021. The feasibility of partial replacement fish meal with poultry by-products in practical diets of juvenile great sturgeon, Huso huso: Effects on growth performance, body composition, physiometabolic indices, digestibility and digestive enzymes. Aquaculture Research 52: 3605-3616.

HENRIQUES JKS et al. 2017. Caracterização e uso das farinhas de abatedouros de aves em dietas para peixes. Revista Acta Tecnológica 12: 103-115.

KPOGUE DNS et al. 2019. Chicken viscera meal valorization in feeding of African sneakhead fish fingerlings (Parachanna obscura) reared in captivity: zootechnical performances, feed utilization and composition. AACL Bioflux 12: 2030-2039.

LIMA CS et al. 2015. Nutrição proteica para peixes. Ciência Animal 25: 27-34.

LIMA MR et al. 2012. Performance and digestibility of Nile tilapia fed with pineapple residue bran. Revista Acta Scientiarum. Animal Sciences 34: 41-47.

MORGAN IJ et al. 2000. Life-history strategies and protein metabolism in overwintering juvenile Atlantic salmon: growth is enhanced in early migrants through lower protein turnover. Journal of Fish Biology 56: 637-647.

NRC. 2011. NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient requirements of fish and shrimp. Washington: National Academy Press.

PIÑEROS-ROLDAN AJ et al. 2014. Sustitución total de la harina de pescado por subproductos avícolas suplementados con aminoácidos en dietas para juveniles de Piaractus brachypomus, Cuvier 1818. Revista Orinoquia 18: 13-24.

PINTO LGQ et al. 2017. Digestibilidade de fontes proteicas e disponibilidade de fosfatos inorgânicos em três fases de desenvolvimento da tilápia-do-Nilo. Boletim do Instituto de Pesca 43: 1-13.

RANDAZZO B et al. 2021. Hermetia illucens and Poultry by-Product Meals as Alternatives to Plant Protein Sources in Gilthead Seabream (Sparus aurata) Diet: A Multidisciplinary Study on Fish Gut Status. Animals 11: 1-22.

ROSTAGNO HS et al. 2017. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa: UFV. 488p.

SÁ MVC. 2012. Limnocultura: Limnologia para Aquicultura. 1.ed. Edições UFC, Fortaleza. 218p.

SABBAGH M et al. 2019. Poultry by-product meal as an alternative to fish meal in the juvenile gilthead seabream (Sparus aurata) diet. Aquaculture 511: 1-37

SANTOS EL et al. 2015. Desempenho de alevinos de tilápia do Nilo alimentados com folha de mandioca desidratada na dieta. Revista Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 67: 1421-1428.

SAS. 2000. Institute SAS/STAT software. Statistical Analysis System Institute, Cary. CD-ROOM.

SCHWERTNER V et al. 2013. Substituição da farinha de peixe por farinha de vísceras de aves na alimentação do piavuçu Leporinus macrocephalus. Revista Ciência Animal Brasileira 14: 318-322.

SEABRA AGL et al. 2020. Influência da frequência alimentar durante a alevinagem do pacamã (Lophiosilurus alexandri). Brazilian Journal of Development 6: 6789-6801.

SIGNOR AA et al. 2008. Farinha de vísceras de aves na alimentação de alevinos de lambari. Revista Ciência Rural 38: 2339-2344.

SIGNOR AA et al. 2007. Farinha de vísceras de aves na alimentação de alevinos de piavuçu (Leporinus macrocephalus). Ciência Rural 37: 828-834.

SIGNOR AA. et al. 2020. Densidade de estocagem de jundiá (Rhamdia quelen) em tanques-rede na fase inicial. Brazilian Journal of Development 6: 43975-43985.

SOARES JÚNIOR MS et al. 2013. Efeito da inclusão de soja integral em rações extrusadas no desempenho de juvenis de piavuçu (Leporinus macrocephalus L.). Revista Ciência Animal Brasileira 14: 399-405.

YONES AMM & METWALLI AA. 2015. Effects of Fish Meal Substitution with Poultry By-product Meal on Growth Performance, Nutrients Utilization and Blood Contents of Juvenile Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). Journal of Aquaculture Research & Development 7: 1-6.

Downloads

Published

2022-12-12

How to Cite

LIMA, Misleni Ricarte de; LUDKE, Maria do Carmo Mohaupt Marques; SANTOS, Elton Lima; NUNES, César Antunes Rocha; OLIVEIRA, Cláudio José Parro de. Effect of the addition of poultry by-product meal on the zootechnical performance of Nile tilapia fingerlings. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 21, n. 4, p. 489–496, 2022. DOI: 10.5965/223811712142022489. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/22136. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products

Most read articles by the same author(s)