Sugar cane yeast (Saccharomyces cerevisiae) in diets for Nile tilapia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712312024130

Keywords:

fingerlings, protein ingredient, Oreochromis niloticus, spray dryer

Abstract

The research was conducted to evaluate the use of sugar cane yeast (Saccharomyces cerevisiae) dehydrated by the spray dryer method in the diets of Nile tilapia. We used 144 fingerlings with average initial weight 3.6 ± 0.03 g, distributed in 24 tanks with a capacity of 80L, connected to a recirculating water system, using a biological filter for the mineralization of ammonia to nitrite, and nitrite to nitrate, and a continuous aeration system. The experimental design was completely randomized design consisting of four treatments (0.00, 10.00, 20.00 and 30.00% inclusion of yeast) and six repetitions. The experiment last 60 days and was evaluated the final weight, total length, survival rate, weight gain, feed intake, apparent feed conversion, protein efficiency rate, carcass yield, hepatosomatic and liposomatic index. Regarding the analyzed parameters, no significant effect was observed for total length, feed intake, feed conversion, protein efficiency rate, carcass yield, hepatosomatic and liposomatic index. However, the final weight and weight gain showed a quadratic effect, with the best level of yeast inclusion indicated by the regression for these parameters were 2.26 and 3.04%, respectively. As for the survival rate of the animals, a linear increase was observed. Based on the results obtained, the inclusion of 3.04% of yeast for Nile tilapia fingerlings is recommended.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria do Carmo Mohaupt Marques Ludke, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Professora do Departamento de Zootecnia

Elton Lima Santos, Universidade Federal de Alagoas

Professor do Curso de Zootecnia - UFAL

Cláudio José Parro de Oliveira, Universidade Federal de Sergipe

Professor do Curso de Zootecnia - Campus Sertão - UFS

References

ABU-ELALA N et al. 2013. Use of different Saccharomyces cerevisiae biotic forms as immune-modulator and growth promoter for Oreochromis niloticus challenged with some fish pathogens. International Journal of Veterinary Science and Medicine 1: 21-29.

BARROS FAL et al. 2019. Características morfométricas, rendimentos de cortes e composição centesimal do híbrido tambacu. Revista Agrarian 12: 89-96.

BARTZ RL et al. 2018. Comparação de duas tabelas de arraçoamento utilizadas no cultivo de tilápia na Região Oeste do paraná. Brazilian Journal of Development 4: 3945-3958.

BUTOLO JE. 1997. Uso da levedura desidratada na alimentação de aves. In: Simpósio sobre Tecnologia da Produção e Utilização da Levedura Desidratada na Alimentação Animal. Resumos... Campinas: CBNA. p.51-83.

BUTOLO JE. 2010. Qualidade de ingredientes na alimentação animal. 2.ed. Campinas: CBNA.

DETMANN E et al. 2012. Métodos para análise de alimentos - INCT - Ciência Animal. Visconde do Rio Branco: Suprema.

DIAS MKR et al. 2020. Growth and hematological and immunological responses of Arapaima gigas fed diets supplemented with immunostimulant based on Saccharomyces cerevisiae and subjected to handling stress. Aquaculture Reports 17: 1-6.

DURIGON EG et al. 2018. Inclusão de Aspergillus niger em rações comerciais extrusadas para juvenis de tilápias do Nilo (Oreochromis niloticus). Arquivos de Ciências do Mar 51: 57-64.

FALEIRO CP & CARVALHO KA. 2021. Implantação de sistema de beneficiamento de levedura residual para produção de ração animal. Revista S&G 16: 77-83.

FONTAINE J et al. 2002. NIRS enables the fast accurate prediction of the essential amino acid contents. 2. Results for wheat, barley, corn, triticale, wheat bran/middlings, rice bran, and sorghum. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 3902-3911.

FRANCO DE LIMA LK et al. 2018. Rendimento e composição centesimal do tambaqui (Colossoma macropomum) por diferentes cortes e categorias de peso. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal. 12: 223-235.

HANSEN JØ et al. 2021. Down-stream processing of baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) – Effect on nutrient digestibility and immune response in Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture 530: 1-10.

IBGE. 2023. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção de cana-de-açúcar 2022. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/explica/producao-agropecuaria/cana-de-acucar/br. Acesso em: 20 out. 2023.

KOCH JFA et al. 2015. Levedura íntegra e autolisada como pronutriente em dietas de tilápia do Nilo durante a fase de masculinização. Revista Veterinária e Zootecnia. 22: 254-267.

KUBITZA F. 2013. Qualidade da água no cultivo de peixes e camarões. Jundiaí: Kubitza.

LIMA MR et al. 2022. Effect of the addition of poultry by-product meal on the zootechnical performance of Nile tilapia fingerlings. Revista de Ciências Agroveterinárias 21: 489-496.

LIMA MR et al. 2023. Farelo de mamona em dietas para tilápia do Nilo. Revista de Ciências Agroveterinárias 22: 445-452.

MAHMOUD AO et al. 2020. Saccharomyces cerevisiae increases the acceptability of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) to date palm seed meal. Aquaculture Reports. 17: 1-10.

MEURER F et al. 2000. Utilização de levedura spray dried na alimentação de alevinos de tilápia do Nilo (Oreochomis niloticus L.) Revista Acta Scientiarum. Animal Sciences 22: 479-484.

NRC. 2011. NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient requirements of fish and shrimp. Washington: National Academy Press.

PEIXE BR. 2023. Anuário brasileiro da piscicultura. São Paulo: Associação Brasileira de Piscicultura.

PEREIRA-DA-SILVA EM & PEZZATO LE. 2000. Respostas da tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) à atratividade e palatabilidade de ingredientes utilizados na alimentação de peixes. Revista Brasileira de Zootecnia. 29: 1273-1280.

PEZZATO LE. 1995. Alimentos convencionais e não-convencionais disponíveis para indústria da nutrição de peixes no Brasil. In: Simpósio Internacional sobre Nutrição de Peixes e Crustáceos. Resumos... Campos de Jordão. Piracicaba: ESALQ. p. 34-52.

PICOLI F et al. 2022. Dry biomass of Aspergillus niger in commercial diets for juveniles of Nile tilápia (Oreochromis niloticus) in the intermediate growth phase (15 to 70g). Research, Society and Development 11: 1-11.

ROSTAGNO HS et al. 2017. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa: UFV.

SANTOS EL et al. 2015. Desempenho de alevinos de tilápia do Nilo alimentados com folha de mandioca desidratada na dieta. Revista Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 67: 1421-1428.

SAS. 2000. Institute SAS/STAT software. Statistical Analysis System Institute, Cary. CD-ROOM.

SCHWARZ KK et al. 2016. Desempenho zootécnico de alevinos de tilápias do Nilo (Oreochromis niloticus) alimentados com levedura de Saccharomyces cerevisiae. Revista Holos 3: 104-113.

SOUSA AA et al. 2019. Biomassa seca de Aspergillus niger em rações extrusadas para alevinos de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Revista Agrarian. 12: 367-374.

SOUZA AM et al. 2013. Efeito da adição de levedura spray dried desidratada na alimentação de tambaqui (Colossoma macropomum). Revista Varia Scientia Agrárias. 3: 147-158.

XIA R et al. 2022. Effects of dietary Saccharomyces cerevisiae on growth, intestinal and liver health, intestinal microbiota and disease resistance of channel catfish (Ictalurus punctatus). Aquaculture Reports 24: 1-9.

Published

2024-04-01

How to Cite

LIMA, Misleni Ricarte de; LUDKE, Maria do Carmo Mohaupt Marques; SANTOS, Elton Lima; OLIVEIRA, Cláudio José Parro de. Sugar cane yeast (Saccharomyces cerevisiae) in diets for Nile tilapia. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 23, n. 1, p. 130–137, 2024. DOI: 10.5965/223811712312024130. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/24062. Acesso em: 10 dec. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products

Most read articles by the same author(s)