Nutritional status of peach trees in Brazil’s main commercial peach-growing region

Authors

  • Renan Navroski Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, Brasil. http://orcid.org/0000-0002-7854-6172
  • Jorge Atílio Benati Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, Brasil.
  • Caroline Farias Barreto Embrapa, Clima Temperado, Pelotas, RS, Brasil.
  • Lucas De Oliveira Fischer Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, Brasil.
  • José Francisco Martins Pereira Embrapa, Clima Temperado, Pelotas, RS, Brasil.
  • Gilberto Nava Embrapa, Clima Temperado, Pelotas, RS, Brasil.
  • Marcelo Barbosa Malgarim Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711942020407

Keywords:

fertilization, leaf analysis, nutrition diagnosis, Prunus persica

Abstract

This study set out to assess the nutritional status of peach trees in the commercial peach-growing region of Pelotas, Rio Grande do Sul. The sample includes 65 peach orchards of the Maciel, Granada, Esmeralda, and Sensação cultivars in the municipalities of Pelotas, Canguçu, and Morro Redondo during the 2018 agricultural cycle. After drying and grinding the leaf samples for an analysis of their nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), boron (B), copper (Cu), iron (Fe), manganese (Mn), and zinc (Zn) content, the results were presented in frequency distributions divided into classes based on the nutrient requirements indicated for the crop in the region, in addition to the correlations between the nutrients. Greater deficiencies were observed in nitrogen, copper, iron, and zinc content. However, potassium content was found in the “above normal” class for most of the samples, and there were correlations between P/Ca, P/Cu, Ca/P, Ca/Mg, and Ca/B. An insufficient use of the tools to assess the nutritional status of the orchards was observed, especially the leaf diagnosis, which led to the inappropriate use of fertilizers and the consequent nutrient imbalance in the plants.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGROMET. 2018. Laboratório de Agrometeorologia, Embrapa Clima Temperado. Temperatura Média (°C) Mensal e Precipitação Média Mensal (mm), Período 2018. Disponível em: http://agromet.cpact.embrapa.br/. Acesso em: 22 mai. 2020.

ALVARES CA et al. 2013. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift 22: 711-728.

CARMO CAFS et al. 2000. Métodos de análise de tecidos vegetais utilizados na Embrapa Solos. Rio de Janeiro: Embrapa Solos. 41p. (Circular Técnica).

CQFS-RS/SC. 2016. Comissão de Química e Fertilidade do Solo. Manual de adubação e calagem para os estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. 10.ed. Porto Alegre: SBCS. 376p.

FERREIRA LV et al. 2018. Adubação nitrogenada em ciclos consecutivos e seu impacto no manejo adensado de pessegueiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira 53: 172-181.

FREIRE CJ da S & MAGNANI M. 2014. Adubação e correção do solo. In: RASEIRA MCB et al. (Ed.). Pessegueiro. Brasília: Embrapa. p. 259-281.

HOCKING B et al. 2016. Fruit calcium: transport and physiology. Frontiers in Plant Science 7: 569.

IBGE. 2018. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção agrícola municipal. Rio de Janeiro. Disponível em: http://www.sidra.ibge.gov.br/bda/tabela/protabl.asp?c=1613&z=&o=24&i=P. Acesso em: 09 mar. 2019.

JOHNSON RS. 2008. Nutrient and Water Requirements of Peach Trees. In. LAYNE DR & BASSI D. The Peach: Botany, Production and Uses. Wallingford: CABI. 615p.

JOHNSON RS & URIU K. 1989. Mineral nutrition. In: LARUE JH. Peaches, plums, and nectarines: Growing and handling for fresh market. Oakland: University of California. p. 68-81.

KANWAL S et al. 2008. Critical ratio of calcium and boron in maize shoot for optimum growth. Journal of Plant Nutrition. 31: 1535-1542.

LEITE RFC et al. 2011. Rendimento e qualidade de sementes de arroz irrigado em função da adubação com boro. Revista Brasileira de Sementes 33: 785-791.

MAYER NA et al. 2019. Pêssego, nectarina e ameixa: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília: Embrapa. 290p.

MAYER NA et al. 2016. Adensamento de plantio em pessegueiros ‘Chimarrita’. Revista de Ciências Agroveterinárias 15: 50-59.

MAYER NA et al. 2015. A morte precoce do pessegueiro associada à fertilidade do solo. Revista Brasileira de Fruticultura 37: 773-787.

NAVA G & CARVALHO FLC. 2019. Calagem, adubação e nutrição. In MAYER NA et al. Pêssego, nectarina e ameixa: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília: Embrapa. p.115-125.

NAVROSKI R et al. 2019a. Response of ‘Sensação’ peach trees to phosphate fertilization. Semina: Ciências Agrárias 40: 3345-3382.

NAVROSKI R et al. 2019b. Adubação fosfatada em pessegueiros: É preciso aplicar fósforo todos os anos? Jornal da Fruta 338: 7.

RIETRA RP et al. 2017. Effects of nutrient antagonism and synergism on yield and fertilizer use efficiency. Communications in soil science and plant analysis 48: 1895-1920.

ROBSON AD & PITMAN MG. 1983. Interactions between nutrients in higher plants. In: LAUCHILI A & BIELESKI RL. (Ed.). Inorganic plant nutrition. Berlin: Springer-Verlag. p.147-180.

ROMBOLÀ AD et al. 2012. Nutrição e manejo do solo em fruteiras de caroço em regiões de clima temperado. Semina: Ciências Agrárias 33: 639-654.

SEVERO PS. 2017. Os pêssegos não caem do céu: relações de trabalho na agricultura familiar no município de Pelotas/RS. Tese (Doutorado em Agronomia). Pelotas: UFPEL. 148p.

SHEAR CB & FAUST M. 1980. Nutritional Ranges in Deciduous Tree Fruits and Nuts. Horticultural Reviews 2: 142-163.

SHIKAMURA SE. 2006. Correlação. CE003 – Estatística II. Curitiba: UFPR. p.71-78.

TAGLIAVINI M et al. 2000. Ripartizione degli elementi minerali nei frutti degli alberi decidui. Rivista di Frutticoltura 62: 83-87.

TAYLOR KC. 2009. Cultural management of the bearing peach orchard. Georgia: The University of Georgia. 4p. Circular 879.

Published

2020-12-14

How to Cite

NAVROSKI, Renan; BENATI, Jorge Atílio; BARRETO, Caroline Farias; FISCHER, Lucas De Oliveira; PEREIRA, José Francisco Martins; NAVA, Gilberto; MALGARIM, Marcelo Barbosa. Nutritional status of peach trees in Brazil’s main commercial peach-growing region. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 19, n. 4, p. 407–413, 2020. DOI: 10.5965/223811711942020407. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/17896. Acesso em: 4 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)