Agricultural residues incorporated to commercial substrates in the production of cabbage seedlings

Authors

  • Lorena Aparecida Merlo Meneghelli Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa
  • Paola Alfonsa Vieira Lo Monaco Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Marcelo Rodrigo Krause Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Caroline Merlo Meneghelli Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Louise Pinto Guisolfi Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Juliana Menegassi Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711732018491

Keywords:

Brassica oleracea, chaff, coconut fiber, eggshell

Abstract

In the production of quality vegetables, the formation of seedlings is one of the most important phases for the crop cycle, directly influencing the final performance of the plant, both from a nutritional and productive point of view. One of the decisive factors to obtain seedlings with quality and consequent increase in productivity is the type of substrate used. The objective of this research was to evaluate the effect of increasing proportions of residues from the drying of coffee beans (chaff) on alternative substrates constituted by coconut fiber, eggshell and commercial substrate, in the growth variables of cabbage seedlings. The experiment was conducted under a completely randomized design, with five treatments and ten replicates, with the following treatments: T0: commercial substrate (control); T1: 10% chaff (CH) + 15% coconut fiber (CF) + 5% eggshell (ES) + 70% commercial substrate (CS); T2: 20% CH + 15% CF + 5% ES + 60% CS; T3: 30% CH + 15% CF + 5% ES + 50% CS; T4: 40% CH + 15% CF + 5% ES + 40% CS. The evaluated variables were substrate electrical conductivity, collection diameter, number of leaves, height of plants and dry matter of shoot, root, and total plant. The highest values obtained from the variables analyzed were obtained in the treatment 4, in which 40% of woodwool + 15% coconut fiber + 5% eggshell + 40% commercial substrate were used.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Lorena Aparecida Merlo Meneghelli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Graduanda em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Paola Alfonsa Vieira Lo Monaco, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Engenheira Agrícola, D.S. em Engenharia Agrícola, Professora do Ifes – campus Santa Teresa

Marcelo Rodrigo Krause, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Graduando em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Caroline Merlo Meneghelli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Engenheira Agrônoma, Mestranda em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Espírito Santo, Centro de Ciências Agrárias, Alegre.

Louise Pinto Guisolfi, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Graduando em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

Juliana Menegassi, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

Graduando em Agronomia, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- Ifes- campus Santa Teresa

References

ALEMAN CC & CHAVES TC. 2016. Efeito da adubação nitrogenada via fertirrigação em capim limão. Nucleus 13: 199-204.

ARAÚJO NETO SE et al. 2009. Produção de muda orgânica de pimentão com diferentes substratos. Ciência Rural 39: 1408-1413.

CAMPANHARO M et al. 2006. Características físicas de diferentes substratos para produção de mudas de tomateiro. Caatinga 19: 140-145.

COSTA LAM et al. 2013. Avaliação de substratos para a produção de mudas de tomate e pepino. Revista Ceres 60: 675-682.

COSTA LAM et al. 2014. Substratos alternativos para produção de repolho e beterraba em consórcio e monocultivo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 18: 150-156.

COUTO TR et al. 2012. Resíduos da agroindústria como substrato na aclimatização de mudas micropropagadas de bromélia. Revista Brasileira de Ciências Agrárias 7: 242-246.

D’AVILA FS et al. 2011. Efeito do potássio na fase de rustificação de mudas clonais de eucalipto. Revista Árvore 35: 13-19.

FERREIRA DF. 2015. Sisvar. Versão 5.6. Lavras: UFLA/DEX.

FRANÇA S et al. 2011. Nitrogênio disponível ao milho: Crescimento, absorção e rendimento de grãos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 11: 1143-1151.

LOPES JC et al. 2012. Broccoli production depending on the seed production system and organic and mineral fertilizer. Horticultura Brasileira 30: 143-150.

LOPES EC et al. 2013. Growth of mangrove seedlings under different levels of shading at the Peninsula of Ajuruteua, Bragança, Pará. Acta Amazonica 43: 291-296.

MACHADO BAS et al. 2014. Obtenção de nanocelulose da fibra de coco verde e incorporação em filmes biodegradáveis de amido plastificados com glicerol. Química Nova 37: 1275-1282.

MATOS AT. 2015. Manual de análise de resíduos sólidos e águas residuárias. 1.ed. Viçosa: Editora UFV. 149p.

MEDEIROS AS et al. 2010. Utilização de compostos orgânicos para uso como substratos na produção de mudas de alface. Revista Agrarian 3: 261-266.

MEDEIROS FM & ALVES MGM. 2014. Qualidade de ovos comerciais. Revista Eletrônica Nutri Time 11: 3515-3524.

MENEGHELLI CM et al. 2016. Resíduo da secagem dos grãos de café como substrato alternativo em mudas de café conilon. Coffee Science 11: 330-335.

MESQUITA EF et al. 2012. Produção de mudas de mamoeiro em função de substratos contendo esterco bovino e volumes de recipientes. Revista Brasileira de Ciências Agrárias 7: 58-65.

OLIVEIRA JR et al. 2013. Húmus de minhoca associado a composto orgânico para a produção de mudas de tomate. Revista Agrogeoambiental 5: 79-86.

ROSA LS et al. 2009. Emergência, crescimento e padrão de qualidade de mudas de Schizolobium amazonicum Huber ex Ducke sob diferentes níveis de sombreamento e profundidades de semeadura. Revista de Ciências Agrárias 52: 87-98.

SANTOS MR et al. 2010. Produção de mudas de pimentão em substratos à base de vermicomposto. Bioscience Journal 26: 572-578.

SILVA FAS. 2016. Assistat 7.7. Campina Grande. UFCG.

SOARES LR et al. 2009. Avaliação de Substratos Alternativos para Produção de Mudas de Repolho. Revista Brasileira de Agroecologia 4: 1780-1783.

TAIZ L & ZEIGER E. 2013. Fisiologia vegetal. 5.ed. Porto Alegre: Artmed. 954p.

Published

2018-11-14

How to Cite

MENEGHELLI, Lorena Aparecida Merlo; LO MONACO, Paola Alfonsa Vieira; KRAUSE, Marcelo Rodrigo; MENEGHELLI, Caroline Merlo; GUISOLFI, Louise Pinto; MENEGASSI, Juliana. Agricultural residues incorporated to commercial substrates in the production of cabbage seedlings. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 4, p. 491–497, 2018. DOI: 10.5965/223811711732018491. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/9270. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)