Evaluation of arrowroot agronomic performance (Maranta arundinacea) ‘Seta’ intercropped with sunn hemp

Authors

  • João Nacir Colombo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo
  • Janiele Cássia Barbosa Vieira Universidade Federal de Pernambuco
  • Marcelo Rodrigo Krause
  • Mário Puiatti Universidade Federal de Viçosa
  • Ismail Ramalho Haddade Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711812019065

Keywords:

Crotalaria juncea, green manure, starch, invasive plants

Abstract

Because it is an unconventional vegetable, arrowroot is appropriate for family farming; there is a need to find alternative ways to make its growing more sustainable, however. The objective of this study was to evaluate the productive performance of rhizomes and starch of arrowroot ‘Seta’ intercropped with crotalaria. The experiment consisted of four treatments, corresponding to three harvest for crotalaria intercropped with arrowroot (90, 120 and 150 days after sowing) plus single cultivation of arrowroot. The experiment used a complete randomized block design with four replications. Mass production of crotalaria, macro and micronutrients contents in the cut material and infestation by invasive plants were evaluated at each harvest. At the harvest of arrowroot, productivity and format of rhizomes classes, macro and micronutrient contents were evaluated, and the export of nutrients and production of starch by rhizomes were estimated. The hasvests carried out at 120 and 150 DAS, despite propagating the highest values of weight and nutrients, provided lower yields of total, large rhizomes, and starch. Crotalaria hasvested at 90 DAS provided values higher than the cuts performed on 120 and 150 DAS for most evaluated variables, not differing from control, including starch. The intercropping provided less infestation by invasive plants. The intercropping between crotalaria and arrowroot provided is suitable as long as the harvest of this legume occurs up to 90 DAS.

Downloads

Download data is not yet available.

References

CEREDA MP. 2002. Agricultura: tuberosas, amiláceas Latino Americanas, série: culturas de tuberosas, amiláceas Latino Americanas II. São Paulo: Fundação Cargill. 540p.

CESAR MNZ et al. 2007. Desempenho do pimentão em cultivo orgânico, submetido ao desbaste e consórcio. Horticultura Brasileira 25: 322-326.

ESPÍNDOLA JAA et al. 1997. Adubação verde: estratégia para uma agricultura sustentável. Rio de Janeiro: Embrapa. 20p.

FERRARI TB et al. 2005. Características dos rizomas e do amido de araruta (Maranta arundinacea) em diferentes estádios de desenvolvimento da planta. Brazilian Journal of Food Technology 8: 93-98.

GLIESSMAN SR. 2005. Agroecologia: processos ecológicos em agricultura sustentável. 3.ed. Porto Alegre: UFRGS. 654p.

GODIM ARO et al. 2007. Crescimento, partição de fotoassimilados e produção de rizomas em taro cultivado sob sombreamento artificial. Horticultura Brasileira 25: 418-428.

HEREDIA ZÁRATE NA & VIEIRA MC. 2005. Produção da araruta 'Comum' proveniente de três tipos de propágulos. Ciências e Agrotecnologia 29: 995-1000.

LEONEL M & CEREDA MP. 2002. Caracterização físico-química de algumas tuberosas amiláceas. Ciência e Tecnologia de Alimentos 22: 65-69.

MAPA. 2010. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Desenvolvimento Agropecuário e Cooperativismo. Manual de hortaliças não convencionais. Brasília: ACS. 92p. Disponível em: http://www.abcsem.com.br/docs/manual_hortalicas_web.pdf. Acesso em: 21 set. 2017.

MOURA WM et al. 2005. Pesquisas em sistemas agroecológicos e orgânicos da cafeicultura familiar na zona da mata mineira. Belo Horizonte: EPAGRI. 46-75p. (Informe agropecuário 26).

OLIVEIRA FL et al. 2004. Desempenho do inhame (taro) em plantio direto e no consórcio com crotalária, sob manejo orgânico. Horticultura Brasileira 22: 638-641.

OLIVEIRA FL et al. 2005. Desempenho do consórcio entre repolho e rabanete com pré-cultivo de crotalária, sob manejo orgânico. Horticultura Brasileira 23: 184-188.

OLIVEIRA FL et al. 2011. Crescimento e acumulação de nutrientes em plantas de taro sob níveis de sombreamento artificial. Horticultura Brasileira 29: 291-298.

PEREIRA LC et al. 2011. Comportamento de cultivares de milho consorciados com Crotalaria juncea: estudo preliminar. Revista Brasileira de Agroecologia 6: 191-200.

PUIATTI M et al. 2015. Consorciação taro e crotalária manejada com corte rente ao solo e poda na altura do dossel. Revista Ceres 62: 275-283.

RIBAS RGT et al. 2003. Manejo da Adubação Verde com Crotalária no Consórcio com o Quiabeiro sob Manejo Orgânico. Rio de Janeiro: Embrapa. 4p. (Comunicado Técnico 59).

SOUZA JL & GUIMARÃES GP. 2013. Rendimento de massa de adubos verdes e o impacto na fertilidade do solo em sucessão de cultivos orgânicos. Bioscience Journal 29: 1796-1805.

SOUZA JL et al. 2015. Desenvolvimento de hortaliças e atributos do solo com adubação verde e compostos orgânicos sob níveis de N. Horticultura Brasileira 33: 19-26.

VARGAS TO et al. 2011. Influência da biomassa de leguminosas sobre a produção de repolho em dois cultivos consecutivos. Horticultura Brasileira 29: 562-568.

VIEIRA JCB et al. 2015. Desempenho da araruta ‘Viçosa’ consorciada com crotalária. Revista Brasileira de Ciências Agrárias 10: 518-524.

Downloads

Published

2019-02-08

How to Cite

COLOMBO, João Nacir; VIEIRA, Janiele Cássia Barbosa; KRAUSE, Marcelo Rodrigo; PUIATTI, Mário; HADDADE, Ismail Ramalho. Evaluation of arrowroot agronomic performance (Maranta arundinacea) ‘Seta’ intercropped with sunn hemp. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 1, p. 65–72, 2019. DOI: 10.5965/223811711812019065. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/10707. Acesso em: 21 dec. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)