Influence of the thermal environment on the behavior and performance of pigs

Authors

  • Tatiany Carvalho dos Santos Universidade Federal de Viçosa, Viçosa/MG - Brasil
  • Cinara da Cunha Siqueira Carvalho Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba/MG - Brasil
  • Geruza Cardoso da Silva Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba/MG - Brasil
  • Thamara Amaral Diniz Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba/MG - Brasil
  • Thaís Emanuele Soares Universidade Estadual de Montes Claros, Janaúba/MG - Brasil
  • Sóstenes de Jesus Magalhães Moreira Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga/BA - Brasil
  • Paulo Roberto Cecon Universidade Federal de Viçosa, Viçosa/MG - Brasil

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711722018241

Keywords:

ambience, pig farming, swine, weight gain

Abstract

Environmental modifiers, such as the use of water blade, are often used to produce pigs in order to improve welfare conditions and consequently production. In view of this consideration, we sought to evaluate the effect of the climatic environment on the weight gain and the behavior of pigs in the finishing phase in stalls with and without access to the water blade. The work was conducted in a pig farm located in the city of Nova Porteirinha, located in the semi-arid region of Minas Gerais. In order to evaluate the thermal comfort of the animals, the Black Globe Temperature and Humidity Index (BGHI) was used to evaluate the thermal comfort of the animals and to analyze the behavior of the pigs, the number of animals performing the activity, for the period evaluated, as well as the gain of weight were observed. In the 3rd block, black globe temperature and humidity index values were higher, with lower average daily weight gain. The treatments resulted in different behavioral responses, with water blade behavior being more expressive in the afternoon. The evaluation period showed that to influence surface temperature and at high temperatures the animals presented lower daily average weight gain. The water table did not influence the animals' weight gain, however, it provided better welfare conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Tatiany Carvalho dos Santos, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa/MG - Brasil

Departamento de Engenharia Agrícola / Construções Rurais e Ambiência

References

BERTON MP. 2013. Ambiente controlado e não controlado no desempenho, comportamento e características da carcaça de suínos. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Jaboticabal: UNESP. 53p.

BIAZZI HM et al. 2014. Behavioral, thermoregulatory, and operational aspects of shallow pool pens used in gilts production. Semina: Ciências Agrárias 35: 3439-3448.

BROWN-BRANDL TM et al. 2012. Determining Heat Tolerance in Finishing Pigs Using Thermal Imaging. In: INTERNATIONAL LIVESTOCK ENVIRONMENT SYMPOSIUM, 9. Proceedings... Valencia: ASABE. p. 1-8.

BUFFINGTON SC et al. 1981. Black-Globe-Humidity Index (BGHI) as comfort equations for dairy cows. Transactions of the ASAE 24: 711-714.

CARVALHO LE et al. 2004. Utilização da nebulização e ventilação forçada sobre o desempenho e a temperatura da pele de suínos na fase de terminação. Revista Brasileira de Zootecnia 33: 1486-1494.

DIAS AC et al. 2011. Manual brasileiro de boas práticas agropecuárias na produção de suínos. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves. 140p.

DIAS CP et al. 2015. Efeitos do alojamento no bem-estar de suínos em fase de crescimento e terminação. Ciência Animal 25: 76-92.

FOPPA L et al. 2014. Enriquecimento ambiental e comportamento de suínos: revisão. Brazilian Journal of Biosystems Engineering 8: 1-7.

GONÇALVES RG & PALMEIRA EM 2006. Suinocultura Brasileira. Observatorio de la Economía Latinoamericana. Revista Académica de Economia, nº. 71. Disponível em: <http://www.eumed.net/cursecon/ecolat/br/06/rgg.pdf>. Acesso em: 19 fev. 2014.

HUYNH TTT et al. 2005. Effects of increasing temperatures on physiological changes in pigs at different relative humidities. Journal of Animal Science 83: 1385-1396.

JÄÄSKELÄINEN T et al. 2014. Relationships between pig welfare, productivity and farmer disposition. Animal Welfare 23: 435-443.

KIEFER C et al. 2009. Resposta de suínos em crescimento mantidos em diferentes temperaturas. Archivos de Zootecnia 58: 55-64.

KIEFER C et al. 2010. Respostas de suínos em terminação mantidos em diferentes ambientes térmicos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 11: 496-504.

LEAL RS et al. 2015. Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 16: 582-590.

MASSARI JM et al. 2015. Características comportamentais de suínos em crescimento e terminação em sistema “Wean to finish”. Engenharia Agrícola 35: 646-656.

MEDEIROS BBL et al. 2014. Uso da geoestatística na avaliação de variáveis ambientais em galpão de suínos criados em sistema “wean to finish” na fase de terminação. Engenharia Agrícola 34: 800-811.

MOREIRA I et al. 2003. Desempenho e características de carcaça de suínos (33 - 84 kg) criados em baias de piso compacto ou com lâmina d‘água. Revista Brasileira de Zootecnia 32: 132-139.

NATIONAL FARM ANIMAL CARE COUNCIL. 2014. Code of practice for the care and handling of pigs. Code of practice. 78 p.

PAIANO D et al. 2007. Comportamento de suínos alojados em baias de piso parcialmente ripado ou com lâmina d’água. Acta Scientiarum. Animal Sciences 29: 345-351.

PANDORFI H et al. 2008. Conforto térmico para matrizes suínas em fase de gestação, alojadas em baias individuais e coletivas. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 12: 326-332.

RENAUDEAU D et al. 2011. A meta-analysis of the effects of high ambient temperature on growth performance of growing-finishing pigs. Journal of Animal Science 89: 2220-2230.

RODRIGUES NEB et al. 2010. Adaptações fisiológicas de Suínos sob estresse térmico. Revista Eletrônica Nutritime 7: 1197-1211.

SALES FAL et al. 2011. Monitoramento ambiental do perfil horizontal de um galpão para suínos, na fase de gestação, utilizando zootecnia de precisão. Revista Científica Produção Animal 13: 7-12.

SILVA IJO. 1999. Qualidade do ambiente e instalações na produção industrial de suínos. In: Seminário internacional de suinocultura, 4. Anais... Piracicaba: ESALQ. p. 108-121.

SOUZA BB et al. 2010. Efeito do ambiente sobre as respostas fisiológicas de caprinos saanen e mestiços ½ saanen + ½ boer no semiárido Paraibano. Agropecuária Científica no Semiárido 6: 47-51.

SPOOLDER HAM et al. 2012. Effect of increasing temperature on space requirements of group housed finishing pigs. Applied Animal Behaviour Science 138: 229-239.

SAEG. 2007. Sistema para Análises Estatísticas, Versão 9.1: Fundação Arthur Bernardes - UFV - Viçosa.

VICARI JUNIOR D et al. 2016. Melhoria de índices zootécnicos em suínos com imunocastração. Unoesc & Ciência - ACET 7: 89-94.

Published

2018-05-09

How to Cite

SANTOS, Tatiany Carvalho dos; CARVALHO, Cinara da Cunha Siqueira; SILVA, Geruza Cardoso da; DINIZ, Thamara Amaral; SOARES, Thaís Emanuele; MOREIRA, Sóstenes de Jesus Magalhães; CECON, Paulo Roberto. Influence of the thermal environment on the behavior and performance of pigs. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 2, p. 241–253, 2018. DOI: 10.5965/223811711722018241. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/9614. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products

Most read articles by the same author(s)