Technological characteristics of sugar cane under application of doses the vinasse in Rhodic Hapludox

Authors

  • Eber Augusto Ferreira do Prado Federal University of Dourados Region image/svg+xml
  • Antonio Carlos Tadeu Vitorino Federal University of Dourados Region image/svg+xml
  • Munir Mauad Federal University of Dourados Region image/svg+xml
  • Simone Candido Ensinas Mato Grosso do Sul State University image/svg+xml
  • Leandro Ramão Paim Federal University of Dourados Region image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711642017386

Keywords:

technological quality, Saccharum spp., residues, productivity, Saccharum, vinasse

Abstract

One of the main by-products of the sugar and alcohol industry is the vinasse which is rich in nutrients, especially potassium. The objective of this study was to evaluate the quality of the technological characteristics and productivity of sugarcane after application of vinasse doses in the third cut cane. The study was conducted in Rhodic Hapludox sandy clay soil, in Monte Verde plant - Bunge in county Ponta Porã, MS. A randomized block design was used, four vinasse doses (0, 450, 600 and 750 m3 ha-1) with five repetitions were evaluated. sugarcane variety RB 855453 early cycle was used, with line spacing of 1.5 m. The planting of cane occurred in 2008, using conventional tillage. The POL% increased 3.38%, for the °BRIX%, there was an increase of 5.03%, the AR% increased 22%, for the variable FIBER%, there was a 6.7% e the ATR% increased 4.94%, with vinasse doses. For productivity, there was an increase of 4 Mg from the lowest to the highest dose of vinasse. The application of vinasse doses improved the quality of the raw material, except for industry purity. The vinasse doses increased the productivity of sugarcane.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BARBOSA EAA et al. 2013. Cana-de-açúcar fertirrigada com vinhaça via irrigação por gotejamento subsuperficial em três ciclos de cana-soca. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 17: 588-594.

BARBOSA EAA et al. 2012. Cana-de-açúcar com vinhaça e adubos minerais via irrigação por gotejamento subsuperficial: Ciclo da cana-planta. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 16: 952-958.

BEBÉ FV et al. 2009. Avaliação de solos sob diferentes períodos de aplicação com vinhaça. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 13: 781-787.

CAMILOTTI F et al. 2006. Produtividade e qualidade agroindustrial da cana-de-açúcar cultivada com lodo de esgoto, vinhaça e adubos minerais. STAB: Açúcar, Álcool e Subprodutos 24: 32-35.

CETESB. 2015. Vinhaça, Critérios e Procedimentos para Aplicação no Solo Agrícola. Disponível em: http://cetesb.sp.gov.br/normas-tecnicas-cetesb/normas-tecnicas-vigentes/. Acesso em: 13 nov. 2017.

CÓ JÚNIOR C et al. 2008. Efeito residual de quatro aplicações anuais de lodo de esgoto e vinhaça na qualidade tecnológica da cana-de-açúcar. Engenharia Agrícola 28: 196-203.

CONSECANA - Conselho dos Produtores de Cana-de-Açúcar, Açúcar e Álcool do Estado de São Paulo. 2006. Manual de instruções. 5.ed. Piracicaba: CONSECANA. 112p.

DINARDO-MIRANDA LL et al. 2010. Cana-de-açúcar. 1.ed. Campinas: Instituto Agronômico. 882p.

FERNANDES AC. 2000. Cálculos na Agroindústria da cana de açúcar. 1.ed. Piracicaba, STAB: Açúcar, Álcool e Subprodutos. 193p.

FRANCO A et al. 2008. Sugarcane grown in an oxisol amended with sewage sludge and vinasse: Nitrogen contents in soil and plant. Scientia Agricola 65: 408-414.

FRANCO A. 2003. Cana-de-açúcar cultivada em solo adubado com lodo de esgoto e vinhaça: nitrogênio no sistema solo planta, produtividade e características tecnológicas. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias: UNESP. 90p.

LAVANHOLI MGD. 2010. Qualidade da cana-de-açúcar como matéria-prima para produção de açúcar e álcool. In: DINARDO-MIRANDA LL et al. (Ed.). Cana-de-açúcar. Campinas: Instituto Agronômico. p.100-110.

MARQUES AT & PINTO LEV. 2013. Energia da biomassa de cana-de-açúcar sob aplicação de hidrogel, cobertura vegetal e profundidade de plantio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 17: 680-685.

NOVAIS RF et al. 2007. Fertilidade do solo. 1.ed. Viçosa: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. 1017p.

OLIVEIRA EL et al. 2009. Vinhaça de alambique e nitrogênio na cana-de-açúcar, em ambiente irrigado e não irrigado. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 13: 694-699.

PAULINO AF et al. 2002. Produções agrícola e industrial de cana-de-açúcar submetida a doses de vinhaça. Semina: Ciências Agrária 23: 145-150.

PENATTI CP. 2013. Adubação da cana-de-açúcar: 30 anos de experiência. 1.ed. Piracicaba. Itu: Ottoni Editora. 347p.

PRADO EAF et al. 2014a. Índice de dispersão de agregados de um Latossolo Vermelho distroférrico cultivado com cana sob aplicação de vinhaça. Semina: Ciências Agrárias 35: 2347-2356.

PRADO EAF et al. 2014b. Efeito de escarificação de um latossolo vermelho em pós colheita de cana-de-açúcar. Revista de Ciências Agrárias 37: 414-421.

RESENDE AS et al. 2006. Efeito da queima da palha da cana-de-açúcar e de aplicações de vinhaça e adubo nitrogenado em características tecnológicas da cultura. Revista Brasileira de Ciência do Solo 30: 937-941.

SANTOS F & BORÉM A. 2013. Cana-de-açúcar: do plantio à colheita. 1.ed. Viçosa: Editora UFV. 257p.

SILVA FC. 2009. Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. 2.ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 627p.

SINGH S et al. 2007. Application of distillery spent wash and its effects on sucrose content in sugarcane. Sugar Tech 9: 61-66.

TASSO JÚNIOR LC et al. 2007. Produtividade e qualidade da cana-de-açúcar cultivada em solo tratado com lodo de esgoto, vinhaça e adubos minerais. Engenharia Agrícola 27: 276-283.

Published

2018-01-24

How to Cite

PRADO, Eber Augusto Ferreira do; VITORINO, Antonio Carlos Tadeu; MAUAD, Munir; ENSINAS, Simone Candido; PAIM, Leandro Ramão. Technological characteristics of sugar cane under application of doses the vinasse in Rhodic Hapludox. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 16, n. 4, p. 386–395, 2018. DOI: 10.5965/223811711642017386. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/7790. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)