Vigor control in 'Abate Fetel' pear by root pruning

Authors

  • Douglas André Würz Instituto Federal de Santa Catarina, Canoinhas, SC, Brasil.
  • Mayra Gonçalves Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.
  • Rafael Daboit Profissional Autônomo, Lages, SC, Brasil.
  • Leo Rufato Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.
  • Aike Anneliese Kretzschmar Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711832019391

Keywords:

Pyrus communis L., growth control, fruit production

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of different levels of root pruning on the vegetative growth, yield and quality of fruits of ‘Abate Fetel’ pear. The experiment was conducted during the cropping seasons of 2007 and 2008. The treatments consisted of: root pruning at 20 cm of the plant, 35 cm and control without root pruning. Root pruning showed vigor control and maintenance of vegetative characteristics, however, it did not influence the productive and physical-chemical indices of the fruits. It is concluded that root pruning promotes vigor control in ‘Abate Fetel’ pears.

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Author Biography

Douglas André Würz, Instituto Federal de Santa Catarina, Canoinhas, SC, Brasil.

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

Discente do Programa de Pós-graduação em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina.

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Published

2019-07-30

How to Cite

WÜRZ, Douglas André; GONÇALVES, Mayra; DABOIT, Rafael; RUFATO, Leo; KRETZSCHMAR, Aike Anneliese. Vigor control in ’Abate Fetel’ pear by root pruning. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 3, p. 391–394, 2019. DOI: 10.5965/223811711832019391. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/14056. Acesso em: 4 nov. 2024.

Issue

Section

Research Note - Science of Plants and Derived Products

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