Organic acid effects on Brassica napus L. var. oleifera seed germination and seedling growth

Authors

  • Ana Marina Pedrolo Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Cássia Fernanda Stafen Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Suzana Leitzke Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Vívian Ebeling Viana Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Carlos Busanello Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Mariana Peil da Rosa Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Gilberto Tomm Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Passo Fundo, RS, Brasil.
  • Antonio Costa de Oliveira Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Camila Pegoraro Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711812019163

Keywords:

acetic acid, butyric acid, propionic acid, canola

Abstract

Canola (Brassica napus L. var. oleifera) is cultivated in the Southern Brazil as an alternative winter crop in the rotation system. No-tillage and hydromorphic soils favor the formation of aliphatic organic acids with short chain and low molecular weight, as acetic, butyric, and propionic acids. These acids may cause negative effects on the canola production. Thus, this study aimed to evaluate the response of five canola hybrid genotypes under the effect of acetic, butyric and propionic acids on the germination and initial phase of seedling growth. The results showed the characters evaluated respond differently to treatments applied within the same genotype. Therefore, the selection of a genotype with a resilient performance for the characters evaluated under stress is complex. Nevertheless, a sensitive profile response was observed in Hyola 433 genotype under different organic acids. Furthermore, acetic acid showed no negative impact on germination and initial growth of the genotypes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ana Marina Pedrolo, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Cássia Fernanda Stafen, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Suzana Leitzke, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Pelotas, 96010-900, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Vívian Ebeling Viana, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Carlos Busanello, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Mariana Peil da Rosa, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Gilberto Tomm, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Passo Fundo, RS, Brasil.

Embrapa Trigo, Rodovia BR-285, Km 294, 99050-970, Passo Fundo, RS, Brasil.

Antonio Costa de Oliveira, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Camila Pegoraro, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

References

ADKINS SW et al. 1985. The physiological basis of seed dormancy in Avena fatua.VII. Action of organic acids and pH. Physiologia Plantarum 65: 310-316.

ANGELES OR et al. 2005. Soil solution sampling for organic acids in rice paddy soils. Soil Science Society of America Journal 70: 48-56.

BOHNEN H et al. 2005. Ácidos orgânicos na solução de um gleissolo sob diferentes sistemas de cultivo com arroz irrigado. Revista Brasileira de Ciência do Solo 29: 475-480.

BORTOLON L et al. 2009. Toxidez por ácidos orgânicos em genótipos de arroz irrigado. Scientia Agraria 10: 81-84.

CAMARGO FAO et al. 2001. Aspectos fisiológicos e caracterização da toxidez de ácidos orgânicos voláteis em plantas. Ciência Rural 31: 523-529.

CHALHOUB B et al. 2014. Plant genetics. Early allopolyploid evolution in the post-Neolithic Brassica napus oilseed genome. Science 345: 950-953.

CRUZ CD. 2013. GENES: software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum Agronomy 35: 271-276.

DE MARCO K et al. 2014. Thermic sum and crop coefficient of canola (Brassica napus L.) for the region of Tangará da Serra, Mato Grosso State, Brazil. Journal of Food Agriculture and Environment 12: 232-236.

GALLAGHER RS et al. 2009. Phenolic and short-chained aliphatic organic acid constituents of wild oat (Avena fatua L.) seeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry 58: 218-225.

JOHNSON IT. 2013. Glucosinolates: bioavailability and importance to health. International Journal for Vitamin and Nutrition Research 72: 26-31.

KOPP MM et al. 2009. Methodology adjustments for organic acid tolerance studies in oat under hydroponic systems. Brazilian Archives of Biology and Technology 52: 531-539.

KOPP MM et al. 2012a. Avaliação de genótipos de arroz sob o efeito fitotóxico interativo dos ácidos acético, propiônico

e butírico. Semina: Ciências Agrárias 33: 519-532.

KOPP MM et al. 2012b. Organic Acid Effects on Nutrient Uptake by Rice. Communications in Soil Science and Plant Analysis 43: 2512-2520.

KRZYZANOWSKI FC et al. 1999. Vigor de sementes: conceitos e testes. 1.ed. Londrina: ABRATES. 218p.

KROGMEIER MJ & BREMNER JM. 1990. Effects of aliphatic acids on seed germination and seedling growth in soil. Communications in Soil Science and Plant Analysis 21: 547-555.

LOGANES C et al. 2016. Main Properties of Canola Oil Components: A Descriptive Review of Current Knowledge. The Open Agriculture Journal 10: 69-74.

MAPA. 2009. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Secretaria de Defesa Agropecuária. 1.ed. Brasília: MAPA/ACS. 399p.

MISRA BB. 2016. Cataloging the Brassica napus seed metabolome. Cogent Food And Agriculture 2: 1254420.

MONZÓN DLR. 2015. Variabilidade genética de germoplasma de arroz (Oryza sativa L.) para tolerância ao frio na germinação. Tese (Doutorado em Agronomia). Pelotas: UFPel. 111p.

NEVES LAS & MORAES DM 2005. Análise do vigor e da atividade da α-amilase em sementes de cultivares de arroz submetidas a diferentes tratamentos com ácido acético. Revista de Ciências Agroveterinárias 4: 35-43.

PEREIRA LC et al. 2016. Yield response of canola (Brassica napus L.) to different inter-row spacings and sowing dates in northwest of Paraná, Brazil. African Journal of Agricultural Research 11: 3799-3805.

SCHMIDT F et al. 2007. Toxidez pelos ácidos propiônico e butírico em plântulas de arroz. Ciência Rural 37: 720-726.

SILVEIRA SF et al. 2014. Resposta de plântulas de aveia ao estresse por ácidos acético e butírico. Bragantia 73: 345-356.

SOUSA RO & BORTOLON L. 2002. Crescimento radicular e da parte aérea do arroz (Oryza sativa L.) e absorção de nutrientes, em solução nutritiva com diferentes concentrações de ácido acético. Revista Brasileira de Agrociências 8: 231-235.

SAS. 2002. Statistical Analysis System. Statistical Analysis System Getting Started with the SAS Learning Edition. 6.ed. Cary, NC: SAS Institute Inc. 112p.

TUNES LM et al. 2008. Aspectos fisiológicos da toxidez de ácidos orgânicos em sementes de aveia. Biotemas 21: 21-28.

TUNES LM et al. 2012. Critical levels of organic acids on seed germination and seedling growth of wheat. Revista Brasileira de Sementes 34: 366-372.

TUNES LM et al. 2013. Ácidos orgânicos na qualidade fisiológica de sementes de arroz. Ciência Rural 43: 1182-1188.

Downloads

Published

2019-06-19

How to Cite

PEDROLO, Ana Marina; STAFEN, Cássia Fernanda; LEITZKE, Suzana; VIANA, Vívian Ebeling; BUSANELLO, Carlos; ROSA, Mariana Peil da; TOMM, Gilberto; OLIVEIRA, Antonio Costa de; PEGORARO, Camila. Organic acid effects on Brassica napus L. var. oleifera seed germination and seedling growth. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 2, p. 163–169, 2019. DOI: 10.5965/223811711812019163. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/13115. Acesso em: 30 jun. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)