Hygienic-sanitary and microbiological evaluation of açaí sold in the municipal market of Ver-o-Peso, Belém-PA, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712242023705

Keywords:

checklist, good practices, microorganism, pathogen, quality

Abstract

Açaí has great importance for the economy and diet of the population of Pará; however, there is frequent concern related to the quality of this food, since it is susceptible to various contaminations, ranging from harvesting to processing. Thus, the objective of the work was to evaluate the hygienic-sanitary conditions of the boxes that process and commercialize açaí in the municipal market, Ver-o-Peso in Belém-PA, to evaluate the microbiological quality of this product, and to verify compliance with the standards established by current legislation. For the hygienic-sanitary evaluation, a checklist was prepared with 5 evaluation blocks, 31 items and 100 verification sub-items. Microbiological analyses (molds and yeasts, Escherichia coli, Salmonella spp. and Staphylococcus aureus) were also performed on the samples collected at these points of sale. The result of the checklist showed that the adequacy rates for the blocks evaluated are below 62.5%, being classified in the regular and poor group. As for microbiological analyses, Salmonella spp. and E. coli were present, and the values for molds and yeasts and S. aureus were above what is recommended by legislation. Both evaluations were complementary tools and showed low compliance with current legislation. Therefore, consumption of this food presents a risk to consumer health.

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Author Biographies

Renata Carneiro da Silva, Universidade do Estado do Pará

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA). Especialização em Segurança Alimentar e Controle da Qualidade na Indústria de Alimentos da Universidade do Estado do Pará (UEPA) e mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Pará (UFPA) em andamento.

Bruna Almeida da Silva, Universidade do Estado do Pará

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Lara Lima Seccadio, Federal Institute of Education, Science and Technology of Pará

Graduação em Engenharia de Alimentos (2010) e Mestrado em Ciência e Tecnlogia de Alimentos (2013), pela Universidade Federal do Pará. Possui experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, atuando com ênfase em tecnologia de produtos de origem vegetal, pós-colheita, processos de fermentação espontânea e induzida em meio líquido e sólido, e tecnologia de extrusão. Atualmente, é professora EBTT do Instituto Federal de Ciência e Tecnologia do Pará, Campus Castanhal.

Ana Carla Alves Pelais, Universidade do Estado do Pará

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Pará (2005), mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Pará (2007) e doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (2014). Atualmente é professora Adjunta da Universidade do Estado do Pará (CCNT/UEPA). É membro da Sociedade Brasileira de Ciência e tecnologia de Alimentos (SBCTA). Tem experiência em docência e pesquisa na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Controle de Qualidade e Microbiologia de Alimentos. 

Natácia da Silva e Silva, Universidade do Estado do Pará

Graduada em Tecnologia Agroindustrial pela Universidade do Estado do Pará (UEPA) no ano de 2009. Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos (2012) e Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Pará (2017). Atualmente é professora Assistente III do Departamento de Tecnologia de Alimentos (DETA) da Universidade do Estado do Pará, campus Cametá. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos. É coordenadora e membro de projetos de pesquisa e extensão, coordenadora do curso de especialização em Gestão da Qualidade na indústria de Alimentos, coordenadora do Núcleo de Projetos, Inovação e Empreendedorismo da Universidade do Estado do Pará. Atua na área de certificação de produtos da agricultura familiar, empreendedorismo e inovação de alimentos. 

Breno Mendes da Silva, Universidade do Estado do Pará

Graduação em andamento em Tecnologia em alimentos.
Universidade do Estado do Pará, UEPA, Brasil.

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Published

2023-12-29

How to Cite

SILVA, Renata Carneiro da; SILVA, Bruna Almeida da; SECCADIO, Lara Lima; PELAIS, Ana Carla Alves; SILVA, Natácia da Silva e; SILVA, Breno Mendes da. Hygienic-sanitary and microbiological evaluation of açaí sold in the municipal market of Ver-o-Peso, Belém-PA, Brazil. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 22, n. 4, p. 705–712, 2023. DOI: 10.5965/223811712242023705. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/23820. Acesso em: 21 dec. 2024.

Issue

Section

Research Article - Multisections and Related Areas