Organic acid effects on Brassica napus L. var. oleifera seed germination and seedling growth

Authors

  • Ana Marina Pedrolo Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Cássia Fernanda Stafen Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Suzana Leitzke Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Vívian Ebeling Viana Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Carlos Busanello Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Mariana Peil da Rosa Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Gilberto Tomm Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Passo Fundo, RS, Brasil.
  • Antonio Costa de Oliveira Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.
  • Camila Pegoraro Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711812019163

Keywords:

acetic acid, butyric acid, propionic acid, canola

Abstract

Canola (Brassica napus L. var. oleifera) is cultivated in the Southern Brazil as an alternative winter crop in the rotation system. No-tillage and hydromorphic soils favor the formation of aliphatic organic acids with short chain and low molecular weight, as acetic, butyric, and propionic acids. These acids may cause negative effects on the canola production. Thus, this study aimed to evaluate the response of five canola hybrid genotypes under the effect of acetic, butyric and propionic acids on the germination and initial phase of seedling growth. The results showed the characters evaluated respond differently to treatments applied within the same genotype. Therefore, the selection of a genotype with a resilient performance for the characters evaluated under stress is complex. Nevertheless, a sensitive profile response was observed in Hyola 433 genotype under different organic acids. Furthermore, acetic acid showed no negative impact on germination and initial growth of the genotypes.

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Author Biographies

Ana Marina Pedrolo, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Cássia Fernanda Stafen, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Suzana Leitzke, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Pelotas, 96010-900, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Vívian Ebeling Viana, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Carlos Busanello, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Mariana Peil da Rosa, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Gilberto Tomm, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Passo Fundo, RS, Brasil.

Embrapa Trigo, Rodovia BR-285, Km 294, 99050-970, Passo Fundo, RS, Brasil.

Antonio Costa de Oliveira, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

Camila Pegoraro, Universidade Federal de Pelotas, Capão do Leão, RS, Brasil.

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Centro de Genômica e Fitomelhoramento, Universidade Federal de Pelotas, 96160-000, Capão do Leão, RS, Brasil.

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Published

2019-06-19

How to Cite

PEDROLO, Ana Marina; STAFEN, Cássia Fernanda; LEITZKE, Suzana; VIANA, Vívian Ebeling; BUSANELLO, Carlos; ROSA, Mariana Peil da; TOMM, Gilberto; OLIVEIRA, Antonio Costa de; PEGORARO, Camila. Organic acid effects on Brassica napus L. var. oleifera seed germination and seedling growth. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 2, p. 163–169, 2019. DOI: 10.5965/223811711812019163. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/13115. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

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