Perception Of Hering’s "DNA" Brand At The Point Of Sale (Stores)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/1982615x10202017048

Keywords:

DNA brand, commercial architecture, visual Merchandising

Abstract

This article aims to demonstrate the importance and the need for inserting the "brand DNA" into the architectural project of commercial spaces. Theoretical reference is rare in this area. Therefore, there is the importance of developing projects in commercial contexts that are more attuned to the "brand DNA", which is formed by elements that may be combined and recombined to express different identities. The goal of this study was to demonstrate, through the application of a questionnaire, which aspects of the atmosphere of the point of sale in two different stores were coherent with the "brand DNA" of the company Cia Hering - from the perspective of both the employees and consumers. Users generally identified the "brand DNA" both in the environment and in the product. However, some specific elements of the atmosphere of the point of sale presented reservations in addressing the brand DNA.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Cinthia Ferrari Angeli, Universidade Federal de Santa Catarina

Mestre pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC), com dissertação envolvendo a temática “Processo projetual da atmosfera do Ponto de Venda”, obtendo conhecimentos atuais sobre técnicas de Visual Merchandising aliadas ao estudo do comportamento do consumidor.

Formada em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC), com 4 anos de experiência como profissional autônoma na área de projetos arquitetônicos e obras de edifícios institucionais (SSP).

Luiz Salomão Ribas Gomez, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em Desenho Industrial pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná (1990), Mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (2000) e Doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (2004), Doutorado em Engenharia e Gestão Industrial na Universidade da Beira Interior - Portugal (2012). Realizou, em 2009, Pos-Doc junto ao UNIDCOM - IADE em Lisboa com o tema Brand DNA. Atualmente é professor Associado II da Universidade Federal de Santa Catarina onde coordena o Laboratório de Orientação da Gênese Organizacional - LOGO. Coordena o projeto de revitalização do Centro Histórico Leste de Florianópolis - Centro Sapiens. Atua em pesquisa de Branding, Inovação e Tendências, sempre com foco na Indústria Criativa.

References

BAILEY, Sarah; BAKER, Jonathan. Moda e Visual Merchandising. São Paulo: Gustavo Gili, 2014.

BLESSA, Regina. Merchandising no Ponto de Venda. São Paulo: Atlas, 2008.

BAKER, Julie. The role of the Environment in marketing services: The consumer perspective. The services challenge: Integrating for competitive advantage (pp. 79-84) Associação Americana de marketing.

BARDZIL, James R.; ROSENBERGER III, Philip J. Atmosphere: Does It Provide Central Or Peripheral Cues?", in AP - Asia Pacific Advances in Consumer Research. Russel Belk and Ronald Groves, Provo, UT : Association for Consumer Research. V. 2. P.73 – 79, 1996. Disponível em: < http://www.acrwebsite.org/search/view-conference-proceedings.aspx?Id=11536 >. Acesso em 28 fevereiro de 2015.

BITNER, Mary Jo. Servicescape: The Impact of Physical Surroundings on Customers and Employees. Journal of Marketing. v. 56. p. 57-71, 1992.

CARVALHAL, André. A moda imida a vida: como construir uma marca de moda. São Paulo: Estação das Letras; Rio de Janeiro: Editora Senac, 2014.

COBRA, Marcos. Administração de Marketing no Brasil. 3 ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2009.

GURGEL, Miriam. Projetando espaços – Guia de Arquitetura de Interiores para espaços comerciais. São Paulo: Editora SENAC, 2005.

GATTO, Stefania del. L´atmosfera del punto vendita quale strumento di differenziazione dell´insegna: uma verifica empírica delgli effeti della variabile olfativa. Anais del Congresso Internazionale Le Tendenze del Marketing.Venezia, 2002.

KOTLER, Philip. Atmospherics as a marketing tool. Journal of Retailing. v. 49, p.48-64, 1973-1974

LOPES, Dayane Alves; GOMEZ, Luiz Salomão Ribas. Os 4 elementos do DNA de marcas: emoção, resiliência, técnica e mercadologia. CONFERÊNCIA INTERNACIONAL EM DESIGN E ARTES GRÁFICAS – CIDAG, 2, 2012, Lisboa. Anais. Lisboa: ISEC, 2012

MINAYO, Maria Cecília de Souza. Pesquisa Social: Análise qualitativa: teoria, passos e fidedignidade. Ciência & Saúde Coletiva, 17(3):621-626, 2012.

MICHAELIS. Dicionário Online. 2016. Disponível em: <http://michaelis.uol.com.br/>. Acesso em: 16 outubro 2016.

MORGAN, Tony. Visual Merchandising: Vitrines e interiores comerciais. Barcelona: Editorial Gustavo Gili, 2011.

NEILSON, Gary L.; PASTERNACK, Bruce A. Resultados: mantenha o que está certo, corrija o que está errado e obtenha um ótimo desempenho. Rio de Janeiro: Rocco, 2009.

RIES, All ; TROUT, Jack. Posicionamento: a batalha por sua mente. São Paulo: M. Books do Brasil Ltda, 2009

SOLOMON, Michael R. O comportamento do consumidor: comprando, possuindo e sendo. 9 ed. Porto Alegre: Bookman, 2011

STODIECK, Walter Flores. Brand DNA TOOLKIT: Aplicação do Design em uma metodologia de branding. 2014. Dissertação (Mestrado em Design e Expressão Gráfica) – Programa de Pós Graduação em Design e Expressão Gráfica. Universidade Federal de Santa Cataria. Florianópolis: 2014.

ZORRILLA, Pilar. Nuevas tendencias en merchandising: Generar experiencias para conquistar emociones y fidelizar clientes. Distribuición y Consumo, set-out, 2002, p. 13-20.

Published

2017-06-23

How to Cite

ANGELI, Cinthia Ferrari; GOMEZ, Luiz Salomão Ribas. Perception Of Hering’s "DNA" Brand At The Point Of Sale (Stores). ModaPalavra e-periódico, Florianópolis, v. 10, n. 20, p. 048–069, 2017. DOI: 10.5965/1982615x10202017048. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/modapalavra/article/view/9870. Acesso em: 23 nov. 2024.