From the taste to potyguês: the transtemporal of language

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/2175234614342022035

Keywords:

Taste, Potyguês, Language , The times of dreams

Abstract

If language is fascist because it forces people to say (BARTHES, 2013), are there other ways of using language? The language, here, is the one that says, that speaks, but it is also the one that tastes (the tongue) and manifests. We are talking (of) two languages ​​and a manifest against the erasure of many others. The official language of Brazil, Portuguese, a colonial mark that obliges us to say it like this: in Portuguese; the tongue of taste, the one that tastes and savours food; and, finally, the Potyguês presented by Juão Nyn (2020) as a manifesto of what is possible to create among them. The heart vowel “y” resumes a sacred sound erased by the official language at the time when culinary knowledge transformed into culinary flavours to communicate memories and reconnect us with the times of dreams. Either through the resumption of cosmogonies or through the evocation of memory, both propose other ways of (un)making language. For this recipe: ancestral knowledge, mouth, teeth and sound. The bites of a colonial past echo in other ways of doing and (sub)verting language.

Downloads

Download data is not yet available.

References

APYKÁ, Luã. Curso de Tupi-Guarani-Nhandewá: escrita. Peruíbe: Luã Apyká, 2021.

BARTHES, Roland. Aula: aula inaugural da cadeira de semiologia literária do Colégio de França, pronunciada dia 7 de janeiro de 1977. São Paulo: Cultrix, 2013.

BONA, Dénètem Touam. Cosmopoéticas do refúgio. Florianópolis: Cultura e Bárbarie, 2020. Tradução de: Milena P. Duchiade.

EVARISTO, Conceição. Gênero e Etnia: uma escre(vivência) de dupla face. Mulheres no Mundo: etnia, marginalidade e diáspora. João Pessoa: Ideia, 2005, p. 1 -14.

FINAZZI-AGRÒ, E. A invenção da ilha. Tópica literária e topologia imaginária na descoberta do Brasil. Remate de Males, Campinas, SP, v. 13, p. 93–103, 2012. DOI: 10.20396/remate.v13i0.8636199. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/remate/article/view/8636199. Acesso em: 14 set. 2021.

GALVÃO, Joyce. Ingredientes para uma confeitaria brasileira. São Paulo: Companhia das Letras, 2021..

GONZALEZ, Lélia. Por um Feminismo Afro-Latino-Americano: Ensaios, Intervenções e Diálogos. Rio Janeiro: Zaharm 2020,

GOMES, Laura Graziela; BARBOSA, Livia. Culinária de papel. Estudos históricos, Rio de Janeiro, n. 22, p. 3-23, jan-jun 2004.

GRAÚNA, Graça. Contrapontos da Literatura Indígena no Brasil. Belo Horizonte: Mazza, 2013.

KOPENAWA, Davi; ALBERT, Bruce. A queda do céu: palavras de um xamã yanomami. São Paulo: Companhia das Letras, 2015. Tradução de: Beatriz Perrone-Moisés.

KRENAK, Ailton. Ideias para adiar o fim do mundo. São Paulo: Companhia das Letras, 2019.

LUDMER, Josefina. Aqui América latina: uma especulação. 2. ed. Belo Horizonte: Editora Ufmg, 2013.

MICHAELSEN, Mariana Vogt. (N)o verso das receitas, uma página em branco: a escritura, a litura e a leitura de livros de receitas. Dissertação (mestrado em Literatura) – Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis, 2022.

NYN, Juão. Tybyra: uma tragédia indígena brasileira. São Paulo: Selo Doburro, 2020.

RIBEIRO, Sidarta. O oráculo da noite: a história e a ciência do sonho. São Paulo: Companhia das Letras, 2019.

SMITH, Linda Tuhiwai. Decolonizando metodologias: pesquisa e povos indígenas. Curitiba: Editora Ufpr, 2019.

X, Barbara; TUPINAMBÁ, Moara. Piracaia: um manifesto vanguardista de indígenas antifuturistas. São Paulo: Sarau Ajuri de Makunaimi, 2021.

Published

2022-09-01

How to Cite

MICHAELSEN, Mariana Vogt; DEIFELD, Alessandra Guterres. From the taste to potyguês: the transtemporal of language. Palíndromo, Florianópolis, v. 14, n. 34, p. 35–57, 2022. DOI: 10.5965/2175234614342022035. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/palindromo/article/view/22165. Acesso em: 18 may. 2024.