Ergonomic analysis of work in a home kitchen of a user with visual impairment

Authors

  • Camila Ramos Arias Instituto Federal do Mato Grosso do SUl
  • Ruan Eduardo Carneiro Lucas Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)
  • Lizandra Garcia Lupi Vergara Universidade Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5965/2316796311212022048

Keywords:

ergonomic analysis of work, EAW, house, kitchen, visual impairment

Abstract

Daily activities need ergonomic analyses, especially when it comes to environments occupied by users with visual impairments. Thus, the aim of this article was to develop an Ergonomic Work Analysis (EWA) in a home kitchen of a user with visual impairment. For this, a methodology based on the steps of EWA was used. The results showed that: the activities performed demanded greater use of the cognitive aspect; the arrangement of equipment proved to be problematic and; the main equipment was incompatible with the user's anthropometric conditions. It was concluded that ergonomic tools are needed that absorb aspects such as spatial orientation and mobility.

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Author Biographies

Camila Ramos Arias, Instituto Federal do Mato Grosso do SUl

Doutoranda na Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Arquiteta urbanista formada pela Universidade Paulista de Campinas (2001). Mestre pela UNICAMP com o tema "Arquitetura como instrumento do projeto inclusivo: percepção do surdocego" (2008). Docente na Universidade Paulista de Campinas/SP (2010-2014), Universidade São Francisco - Itatiba/SP (2012-2014) e Universidade Católica Dom Bosco - Campo Grande/MS (2014-2019).Desde 2019, docente do Instituto Federal do Mato Grosso do Sul / campus Jardim e coordenadora do NAPNE - Núcleo de Atendimento às Pessoas com Necessidades Educacionais Específicas.

Ruan Eduardo Carneiro Lucas, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Doutorando na Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Docente na Universidade Federal Rural da Amazônia. Graduado em Engenharia de Produção. Especialista em Engenharia de Produção. Mestre em Engenharia de Produção. 

Lizandra Garcia Lupi Vergara, Universidade Federal de Santa Catarina

Arquiteta e Urbanista e Engenheira de Segurança do Trabalho, com Mestrado (2001) e Doutorado (2005) na área de Ergonomia pela Engenharia de Produção da Universidade Federal de Santa Catarina (LABERGO/UFSC). Professora Associada na Graduação (DEPS) e Pós-graduação (PPGEP) na Engenharia de Produção e Arquitetura (PosARQ) da UFSC. Líder do grupo de pesquisa GMETTA - Grupo Multidisciplinar de Ergonomia do Trabalho e Tecnologias Aplicadas (UFSC-CNPq), e Ergonomista Sênior Certificada pela Associação Brasileira de Ergonomia (ABERGO). Desenvolve pesquisas nas temáticas: Ergonomia na Saúde e Segurança, Acessibilidade, Tecnologias Assistivas, Lean-Ergonomics e Experiência do Usuário.

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Published

2022-06-20

How to Cite

ARIAS, Camila Ramos; LUCAS, Ruan Eduardo Carneiro; VERGARA, Lizandra Garcia Lupi. Ergonomic analysis of work in a home kitchen of a user with visual impairment. Human Factors in Design, Florianópolis, v. 11, n. 21, p. 048–072, 2022. DOI: 10.5965/2316796311212022048. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/hfd/article/view/21160. Acesso em: 22 dec. 2024.