Vegetative parameters and productivity of coffee crops planted with seedlings produced in bags and tubes

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712442025834

Keywords:

Coffee tree, Seedling production, Productivity, Growth

Abstract

The longevity of coffee plantations reflects the health of the plant material, the management of seedling production in nurseries, and the use of appropriate techniques in the establishment of coffee crops. This study focused on evaluating the effect of coffee seedlings produced in bags and tubes on the vegetative parameters and productivity of the coffee crop, cultivar IPR 100. The experiment was conducted at Fazenda Bordin, located in Monte Carmelo, Minas Gerais, using a rainfed system. A randomized block design was used, with eight blocks and three treatments, namely: T1 - Seedlings planted with polyethylene bags containing 84 holes; T2 - Seedlings planted with the removal of polyethylene bags containing 84 holes; and T3 - Seedlings produced in tubes. Assessments of plant height, stem diameter, and crown diameter were conducted monthly from May 2018 to April 2020. In June 2020, the first harvest was carried out, evaluating productivity (60 kg bags per hectare), grain classification in terms of size and shape, and percentage of ripeness. The results suggest that the packaging used in the production of IPR100 seedlings was not a decisive factor in the development, production, grain quality, and maturation for the plants' first production cycle. It is concluded that in the production of healthy seedlings in a more sustainable manner, the use of tubes should be considered. Compared to plastic bags, the tube offers important advantages such as reusability, preventing soil contamination with non-degradable plastics; reducing the risk of biological contamination with pathogens; and facilitating nursery operations, shipping, and crop planting without compromising the productivity of the first harvest of the IPR100 cultivar.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANDRADE CR et al. 2021. Crescimento e qualidade de mudas de diferentes cultivares de cafeeiro sob diferentes substratos e recipientes. Research, Society and Development 10: e2810212073.

BATISTA NRA & CRUZ CMB. 2020. Indication of Procedence and Designation of Origin of the Cerrado Mineiro Region: A Systematic Literature Review. Revista INGI 4:1010-1019

BRANDÃO LM. 2022. Avaliação agronômica e econômica da lavoura de Coffea arabica L. em diferentes níveis de adubação nas fases de implantação e condução. Tese (Doutorado em Agronomia/Fitotecnia). Lavras: UFLA. 92 p.

CONAB. 2023. Boletim Café dezembro 2023. Quarto levantamento safra 2023. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cafe. Acesso em 30 de maio de 2024.

COSTA DB et al. 2023. Influência de diferentes recipientes e ambientes na produção de mudas de Garcinia gardneriana (Planch & Triana) Zappi. Revista observatório de la economia latinoamaericana 21: 25012-25030.

DUTRA TC et al. 2023. Custos, preço e produtividade como fatores de risco da atividade cafeeira em quatro mesorregiões de Minas Gerais. Revista Debate Econômico 9: 23-42.

FALEIROS NETO UP & MONTI CG. 2020. Estratégias de Diversificação Econômica Entre os Pequenos e Médios Cafeicultores de Ribeirão Preto/SP (1889 –1914). Revista Aedos 12: 508-536.

FERRARO AC et al. 2023. Commercial characteristics of coffee seedlings produced with different sources of phosphorus and plant growth-promoting bactéria. Brazilian Journal of Biology 83: e270262.

FREITAS et al. 2022. Qualidades de mudas de Myracrodruon urundeuva Fr. All. conduzidas sob diferentes volumes de recipientes. Ciências Florestais 32: 19-42.

LEÃO RCS. 2014. Produção de mudas de Algodãozinho-do-Campo (Cochlospermum regium (Mart. Et Schr.) Pilger.), em diferentes substratos. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Sementes). Pelotas: UFPel. 66 f.

LIMA LC et al. 2016. Crescimento e produtividade do cafeeiro irrigado, em função de diferentes fontes de nitrogênio. Coffee Science 11: 97-107

MAGISTRALI PR et al. 2022. Tamanho de recipientes e luminosidade na produção de mudas Zeyheria tuberculosa (Vell.) Bur. (Bignoniaceae). Revista Brasileira de Ciências da Amazônia 11: 1-8.

MENDONÇA JC et al. 2021. Efeito de diferentes lâminas de irrigação na uniformidade de grãos moca do café conilon, em Campos dos Goytacazes, RJ. Revista Brasileira de Irrigação e Drenagem 26: 411-421.

MAPA. 2003. Instrução Normativa nº 8, de 11 de junho de 2003. Regulamento Técnico de Identidade e de Qualidade para a Classificação do Café Beneficiado Grão Cru. Disponível em http://www.ministerio.gov.br. Acesso em: 29 agosto de 2021.

MORELLO OF et al. 2017. Qualidade de grãos de cultivares de café arábica de porte baixo (Coffea arabica L.) produzidos nas condições edafoclimáticas de Jaboticabal–SP. Anais...43, Poços de Caldas: Congresso Brasileiro de Pesquisas Cafeeiras.

MOTA DH et al. 2024. Influência de fontes e doses de nutrientes na uniformidade de maturação e produtividade do cafeeiro. Contribuciones a Las Ciencias Sociales 17: 9280-9298.

OLIVEIRA LR et al. 2022. Produção de mudas de Acacia mangium Willd. em diferentes ambientes e recipientes. Revista de Biotecnologia & Ciência 11: 1-11.

RODRIGUES JP. et al. 2019. Efeito de reguladores de crescimento na maturação dos frutos e qualidade da bebida de café. Research, Society and Development 8: 01-19.

SANTOS HG et al. 2018. Sistema brasileiro de classificação de solos. 5.ed. Brasília: EMBRAPA. 355p.

SANTOS JA & OLIVEIRA IV. 2021. Diferentes recipientes na produção de mudas de açaizeiro. Research, Society and Development 10: e33810414174.

SENAR. 2017. Café: formação da lavoura. Brasília: SENAR. 92 p.

SERBER CA. et al. 2020. Uso de diferentes recipientes na produção de mudas de Ilex paraguariensis A. St-Hill. Revista Multidisciplinar de Educação e Meio Ambiente 1: 1-11.

SILVEIRA JMC et al. 2018. Densidade populacional de cultivares na produtividade e qualidade de grãos de café arábica. Pesquisa Agropecuária Tropical 48: 358-363

SOUZA IV et al. 2023. Implicações do manejo hídrico nas características físico-químicas de grãos de cultivares de café arábica. Pensar Acadêmico 21: 1353-1368.

VERDIN FILHO AC et al. 2019. Distribuição de biomassa em mudas de café conilon produzidas em diferentes tipos de tubetes. Anais... X Vitória: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil.

VERDIN FILHO AC et al. 2021. Limitações causadas pelas dimensões de tubetes sobre o crescimento e qualidade de mudas clonais de cafeeiro Conilon. Pensar Acadêmico 19: 281-296.

Downloads

Published

12-12-2025

How to Cite

SUGAWARA, Hanna Eduarda Nunes; NASCIMENTO, Letícia Gonçalves do; FERNANDES, Marco Iony dos Santos; SILVA, Gustavo Dantas; GALLET, Deyvid da Silva; SIMÃO, Edson; ASSIS, Gleice Aparecida de. Vegetative parameters and productivity of coffee crops planted with seedlings produced in bags and tubes. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 24, n. 4, p. 834–845, 2025. DOI: 10.5965/223811712442025834. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/26293. Acesso em: 19 dec. 2025.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)