Microclimate, yield and must composition of Syrah grapevine cultivated under plastic cover

Authors

  • Mário José Pedro Júnior Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.
  • José Luiz Hernandes Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.
  • Antonio Odair Santos Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.
  • Antonio Carlos Loureiro Lino Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711832019374

Keywords:

Vitis vinifera, wine grape, soluble solids, titratable acidity

Abstract

The characterization of vineyard microclimate, plant variables and must physicochemical properties of the 'Syrah' wine grape was done for plants cultivated with and without waterproof plastic cover (“ráfia”). The grapevines were trained in Y-shaped trellis and cultivated during the winter growing season in the grape growing region of Louveira-SP, Brazil. During the grape maturation period, measurements of solar radiation and air temperature were taken at cluster height. In the harvest, the plant variables (number of branches, number of clusters, bunch weight and yield) and must physicochemical characteristics (soluble solids content, total titratable acidity, tartaric acid, anthocyanin, total polyphenols and tannins) were determined. Maximum temperature values were higher under plastic cover when compared to the open sky condition while solar radiation values were higher for the open sky condition. Yield and total soluble solids content values were higher for vines grown under plastic cover. No influence of the use of plastic cover was found for the levels of anthocyanin, total polyphenols and tannin of berries.

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Author Biographies

Mário José Pedro Júnior, Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de São Paulo, mestrado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade de São Paulo e doutorado em Agrometeorology - University Of Guelph - Canadá. Pesquisador colaborador do Instituto Agronômico de Campinas. Atua na área Agrometeorologia da videira, nos seguintes temas: cultivo protegido, sistema de condução, microclima e zoneamento climático.

José Luiz Hernandes, Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.

Graduado em Ciências com Habilitação Plena em Biologia pela Faculdade de Ciências e Letras Padre Anchieta e mestrado em Agricultura Tropical e Subtropical pelo Instituto Agronômico de Campinas. Realizou o Curso Superior de Especialização em Viticultura e Enologia em Climas Quentes pelo Instituto de Formação Agrária e Pesqueira da Junta de Andaluzia, no Centro de Pesquisa e Formação Agrária RANCHO DE LA MERCED em Jerez de la Fronteira, Espanha. Pesquisador Científico do Instituto Agronômico de Campinas. Tem experiência na área de Fitotecnia, com ênfase em Vitivinicultura, atuando principalmente nos seguintes temas: microclima, fitossanidade, propagação, sistemas de condução, cultivo protegido, variedades de videira para mesa e indústria e vinificação artesanal

Antonio Odair Santos, Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.

Engenheiro Agrônomo pela Universidade do Estado de Santa Catarina; Mestrado e Doutorado pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS); Pós Doutorado pela California State University – Fresno (USA) – Viticulture and Enology Research Center. Pesquisador do Instituto Agronômico (IAC) atuando nos temas: Agrometeorologia da videira, manejo da videira e qualidade de uva/vinho, mecanização do manejo da videira.

Antonio Carlos Loureiro Lino, Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, SP, Brasil.

Engenheiro Agrícola pela Universidade Federal de Lavras. Mestrado e Doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual de Campinas. Pesquisador Científico no Centro de Engenharia e Automação do Instituto Agronômico de Campinas (IAC). Atuando na área de aplicação de técnicas perfilómetricas ópticas e seleção e classificação de flores, frutos e hortaliças

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Published

2019-07-30

How to Cite

PEDRO JÚNIOR, Mário José; HERNANDES, José Luiz; SANTOS, Antonio Odair; LINO, Antonio Carlos Loureiro. Microclimate, yield and must composition of Syrah grapevine cultivated under plastic cover. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 3, p. 374–379, 2019. DOI: 10.5965/223811711832019374. Disponível em: https://periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/12930. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

Research Note - Science of Plants and Derived Products